מסים
למסים יש עוד מטרות מלבד להעשיר את קופת המדינה. הם יכולים אפילו להוביל לשוויון חברתי.

שיעור גובה המסים בפרט והמדיניות הכלכלית של הממשלה בכלל, הם מהנושאים המרכזיים מדי מערכת בחירות. המפלגות השונות מציגות את המצע הכלכלי שלהן, את התכנית שלהן לשימוש בכספי הציבור. כל מי שיש לו זכות הצבעה, מתעניין במצע הכלכלי לפני שהוא מחליט לאיזו מפלגה להצביע.

ילדים זה שמחה

למסים השונים במדינת ישראל יש מטרה נוספת מלבד מימון הפעילות בעבור הציבור והמדינה. באמצעות גובה המס וסוג המס אפשר לעודד סוג מסוים של פעילות כלכלית. לדוגמה: אימא לילדים מקבלת הקלה בשיעור מס ההכנסה שהיא צריכה לשלם. ככל שיש לה יותר ילדים, המס שהיא משלמת נמוך יותר.
בכך מרוויחה המדינה כמה מטרות: היא מקלה על משפחות שיש בהן ילדים רבים. נוסף על כך, המדינה מעודדת את האימהות לצאת לעבודה, ואולי גם מעודדת להביא עוד ילדים.

הקלות לפי יישוב

עוד דוגמה היא ההקלות על מפעלים ומעסיקים. מדינת ישראל מעניקה הקלות נרחבות במסים למפעלים שמוקמים באזורים בעלי אחוז גבוה של אבטלה. המטרה היא לעודד את בעלי המפעלים ליצור מקומות תעסוקה באזורים הרחוקים ממרכז הארץ (פריפריה). הקלות ניתנות גם לתושבים ולמעסיקים המתגוררים ופועלים באזורים הנפגעים בשל המצב הביטחוני, לדוגמה, בצפון הארץ או ביישובים הסמוכים לרצועת עזה. המדינה רוצה לעודד את התושבים להמשיך ולגור שם, ולעודד את המעסיקים להקים באזורים אלו עוד ועוד מפעלים.
מיסים


קנו כחול לבן

עוד דוגמה היא מס המכס. אם קניתם מוצר בחוץ לארץ ואתם מביאים אותו לארץ, עליכם לשלם מס למדינה. מס זה נקרא מס המכס. אם המדינה מחליטה ששיעור מס המכס גבוה מאוד, מוצרים מתוצרת הארץ הופכים להיות זולים יותר. כך המדינה מעודדת רכישה של מוצרים מתוצרת מקומית.

באמצעות המס אפשר לנסות לחנך את האזרחים. למשל שיעור מס גבוה מאוד על צריכת סיגריות ומוצרי אלכוהול הופך את רכישתם ללא-כדאית ומעודד את האזרחים שלא לקנות סיגריות ואלכוהול.

ומה אתם אומרים?

סביבות
על האתר
כלים
יצירת קשר
תנאי שימוש|© כל הזכויות שמורות למדינת ישראל ולעמותת סנונית לקידום החינוך המתוקשב gov על הגובה!