על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מים ונחלים > מים על כדור הארץ

מים מתוקים

מים מתוקים על פני כדור הארץ
כמה מים מתוקים עומדים לרשותנו?

 

מים זמינים לשימוש – אוצר נדיר
כמות המים המתוקים על פני היבשות אינה עולה על 3% מכלל המים שנמצאים על פני כדור הארץ. רובם של המים המתוקים – כ-77% מהם – לכודים בתוך הקרחונים שנמצאים באזורי הקטבים של כדור הארץ. כמות המים המתוקים שניתן להשתמש בהם קטנה מ-1% מכלל המים שנמצאים על פני כדור הארץ. המים המתוקים שאינם לכודים בקרחונים נמצאים על פני היבשות: מתחת לפני הקרקע – במי תהום, או מעליה – בנחלים, בנהרות ובאגמים. הכמות המועטה של המים המתוקים שנמצאים במצב צבירה נוזלי, מפוזרת באופן בלתי שווה בין אזורים שופעים במים הנהנים מכמות גדולה של משקעים ובין אזורים עניים במים, חלקם מדבריות צחיחים שכמעט ולא יורד בהם גשם.

 

חלוקת המים בעולם – "עוגת פילוח": 97.23% מי אוקיינוסים; 2.14 קרחונים; 0.61% מי תהום; 0.009% מים עיליים; 0.005% לחות בקרקע; 0.001 אדי מים באטמוספרה

 

המקורות הטבעיים של המים
מהיכן מגיעים המים המתוקים?

המקור המלוח של המים המתוקים
אם נשחזר את דרכם של המים המתוקים שמגיעים אל הברז שלנו, נגיע בסופו של דבר אל המים המלוחים של הים. הים הוא המקום שבו מתחיל מחזור המים. מי הים המלוחים מתאדים ו"נפטרים" מחלק גדול של המלחים המומסים בתוכם. אדי המים מוסעים על ידי העננים, יורדים כמשקעים של מים מתוקים על היבשה, וממלאים את מקורות המים השונים. על פני היבשה אנחנו שואבים את המים מעל ומתחת לפני הקרקע ומובילים אותם בצינורות אל הברזים שלנו.


מים מן הבאר - בעזרת דלי וחבל.
צילם: אבי נבון.
באדיבות מרכז ג'ו אלון - המוזיאון לתרבות הבדואים.

סביבות
על האתר
כלים
שתפו