על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > ים וחופים > משאבי טבע בים

משאבי טבע מן הים

 

מה צופנת בתוכה מרבית פניו של כדור הארץ?

ים של אוצרות
יותר משני שלישים משטח הפנים של כוכב הלכת שלנו מכוסים באוקיינוסים ובימים. במהלך ההיסטוריה, בני האדם למדו להפיק מתוך מי הים משאבים שונים - משאבי טבע ימיים: בעלי חיים, צמחים, מים, מלחים וחומרים אחרים.

הימים "שלנו" – הים התיכון וים סוף (מפרץ אילת) אינם אוקיינוסים גדולים, אבל סביבם שוכנות מדינות רבות שנהנות ממשאביהם. אנחנו נהנים גם ממשאביהם של ים המלח והכינרת – שני אגמים (או ימות) שנמצאים בשטחנו.

מהם אותם משאבים ומה מקורותיהם? שטחם של האוקיינוסים והימים אמנם גדול מאוד, אך האם יש בתוכם משאבים בכמות שתספיק לאוכלוסיית האנשים שהולכת וגדלה?

משאבים של יצורים החיים בים

ארוחת דגים

עולם היצורים החיים (בעלי חיים וצמחים) המצוי בים הוא עשיר ומגוון ומשמש מקור מזון חשוב לאדם. סרטנים, צדפות וחלזונות, דיונונים, דגים ואצות (צמחים) משמשים מזון בתרבויות שונות בעולם.

לאורך ההיסטוריה, התפתחות הטכנולוגיה של הדיג הביאה לעלייה בכמות הדגים שניצודו בים. במאה השנים האחרונות השתנו פני הדיג בעולם: פיתוח של מנועים לסירות הדיג ופיתוח של אמצעים מכאניים לאיסוף ולהובלה של הדגים, הפכו את האוקיינוסים לשדה ציד גדול ונגיש כמעט לכולם. כמו כן, כיום, בעזרת אמצעי תובלה וקירור חדישים, גם תושבים המתגוררים הרחק מהחוף יכולים ליהנות משלל הדגים שבים.


נמל הדיג בקישון

דגי מאכל בים התיכון
בכל הים התיכון ידוע על כ-600 מיני דגים. רק חלק קטן מדגי הים התיכון משמש למאכל אדם (עניין של טעם). כדי להשיג דגים, אנחנו דגים אותם בשיטות שונות וגם מגדלים אותם בברכות מיוחדות. ברשימות הבאות מופיע שם הדג בעברית ובסוגריים מופיע שמו המקובל אצל הדייגים (על פי רוב, השם בערבית).

דגי חוף - הם דגים החיים בעיקר במים רדודים:
קִיפוֹן גְדוֹל־ראש (בּוּרִי); דַקַר הַסְלָעִים (לוֹקוּס); שֵישָן מְשֻׂרְטָט (מרמיר); שִינַן הַחוּט (פארידה); קַנְתָר פָּסוּס (מושט הים)

דגי קרקע - הם דגים המוצאים את מזונם על קרקע הים או קרוב לה:
מוּלִית אֲדוּמָה (סולטן איברהים); מוּלִית הַפַּסִים (ברבוניה); בָּקָלָה יָם־תִיכוֹנִית (בקלה); מוּסָר מַלְכוּתִי (עיט הים, מוסר סלעים)

דגי מים עליונים - הם דגים החיים לרוב בלהקות ומוצאים את מזונם בשכבת המים העליונה:
טָרִית דַקָה (סרדין); סְקוֹמְבְּרָן זָרִיז (פלמידה לבנה); טוּנָה אַלְבָּקוֹר (טונה)


אצות: "ירק" וחומרים אחרים

האם קרה לכם שבזמן השחייה בים נדבקו לגופכם "עלים" ירוקים או חומים? היכן עוד ראיתם עלים שכאלה: על החוף, על הסלעים, במים רדודים?

ה"ירק" שאתם רואים במים צומח בים והוא נקרא אצות ים. קצת קשה להאמין, אבל אצות אלו הן מקור מזון חשוב. האצות מצטיינות בשפע של ויטמינים ומינרלים. נוסף למזון, לאצות הים יש שימושים רבים אחרים.

השימוש באצות נפוץ מאוד במדינות מזרח אסיה כמו סין ויפן, אך הוא התפשט גם למדינות הים התיכון. מחומרי האצות מכינים, בנוסף למאכלים מיוחדים, גם חומרים לתעשיות של צבע, תרופות, תוספי מזון וויטמינים, קוסמטיקה, דשנים ועוד. האצות משמשות גם את החקלאים כמצע לגידול ירקות. גם בישראל יש חוות לגידול אצות: בקיבוץ ראש הנקרה וליד אילת. בחוות האלה מגדלים סוגים רבים ושונים של אצות למאכל. האצות החיות בים אינן זקוקות למים מתוקים כדי לגדול, אלא רק למי ים מלוחים ולקרני שמש – שאותן הן מנצלות לצורך תהליך ההטמעה (פוטוסינתזה). את רוב האצות שמגדלות החוות הישראליות מייצאים ליפן ולצפון אמריקה, אך בתקופה האחרונה ניתן לראות אותן גם במסעדות בארץ.

סביבות
על האתר
כלים
שתפו