|
אמנות בין-לאומיות ושיתוף פעולה בין מדינות
הזיהום חוצה גבולות, וגם החוק
המדינות השוכנות לחופי הים התיכון התייחסו אליו במשך שנים ארוכות כבור סופג של פסולת. אך כאשר הבינו האנשים שפעולותיהם השונות גורמות לנזקים לסביבה הטבעית, הם החליטו ולהתגייס למען השמירה על סביבת הים והחוף. ראשיתו של השינוי תלויה בהבנה שיש לכל מדינות האזור אחריות הדדית על סביבת הים. הבנה זו היא צעד ראשון למען תכנון דרכים לשיתוף פעולה בין המדינות. ברור לכולם שדרוש שינוי קיצוני בהתנהגות של אנשים ומוסדות, בכל הנוגע לטיפול בזיהום סביבת הים והחוף.
לאורך השנים, כינסו מדינות הים התיכון מספר ועידות חירום שבהן נוסחו אמנות שונות הנוגעות לבעיית הזיהום. החשובה שבהן היא אמנת ברצלונה:
אמנת ברצלונה
מתוך הדאגה המשותפת לעתיד הים התיכון חתמו בשנת 1995 27 מדינות, השוכנות לחופיו, על אמנה משותפת – אמנת ברצלונה – לשמירה על הסביבה הימית ועל חופי הים התיכון. ראשיתה של אמנה זו כבר בשנת 1976, אז נכתב הנוסח הראשון שלה, שנכנס לתוקף בשנת 1978. המדינות החתומות על אמנת ברצלונה, ביניהן ישראל, התחייבו לנקוט בכל האמצעים הדרושים על מנת למנוע את זיהום הים התיכון ולהגן על הסביבה הימית בו, תוך איזון בין צורכי הפיתוח לצורכי הסביבה והדורות הבאים.
מי חתום על האמנה?
אלבניה, אלג'יריה, בוסניה והרצגובינה, קרואטיה, קפריסין, מדינות האיחוד האירופי, מצרים, צרפת, יוון, ישראל, איטליה, לבנון, לוב, מלטה, מונקו, מרוקו, סלובניה, ספרד, סוריה, טוניס ותורכיה.
ומה צריך לעשות?
לכל אמנה סביבתית ישנם פרוטוקולים, המפרטים דרכי פעולה להשגת המטרות שצוינו באמנה. לאמנת ברצלונה יש 6 פרוטוקולים המפרטים את דרכי הפעולה להשגת המטרות הבאות:
- למנוע את זיהום הים בפסולת המוטלת מאניות ומכלי טיס
- להגן על מינים ים-תיכוניים הנמצאים בסכנת הכחדה, ולשמור על מגוון המינים בים התיכון.
- למנוע את זיהום הים התיכון כתוצאה מפעולות קידוח ומחיפושי נפט ומחצבים על קרקעית הים.
- למנוע את זיהום הים כתוצאה מהובלת פסולות מסוכנות.
- לחייב את המדינות לשתף פעולה במקרי חירום ובתאונות הכרוכות בדליפת שמנים וחומרים מסוכנים לים.
- למנוע את זיהום הים כתוצאה מהזרמת שפכים מהיבשה ומסילוק פסולת מוצקה אליו.
אמנת מרפול (MARPOL).
לצורך יישומם של עקרונות השמירה על הסביבה, גויס ארגון הספנות הבינלאומי ונתן חסות לכמה מישורי פעולה הקשורים בהובלה ימית של מטענים: מניעת זיהום שמקורו בהזרמה לים של מים משטיפת מכלי מטען במכליות דלק; מניעת תאונות ימיות בין מכליות ותאונות הנגרמות כתוצאה מעלייה על שרטוני חוף; הענקת פיצוי לנפגעי זיהום ים; מתן עזרה לגופים ומדינות לצורך פיתוח ויישום תכניות לטיפול בזיהום ים.
יוזמות מקומיות
בד בבד עם האמנות הבין-לאומיות, נכנסו לפעולה כמה יוזמות מקומיות במדינות השונות, שאף הן נוגעות להיבטים ייחודיים של השמירה על סביבת הים. הינה כמה דוגמאות:
- המרכז לטכנולוגיות נקיות בברצלונה, ספרד – פועל להקטנה במקור של רמות פסולת ומזהמים בתעשייה.
- המרכז לחישה מרחוק בפלרמו, סיציליה – יזם שימוש בטכנולוגיות ייחודיות לאיתור מוקדי זיהום בים. ועוד...
|