על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > המגוון הביולוגי > חשיבות המגוון הביולוגי

חשיבות המגוון הביולוגי לחיים בכדור הארץ

 

משבר הדבורים
ביום בהיר אחד, בלי כל סיבה הנראית לעין, עפות הדבורים מן הכוורת, נעלמות ואינן שבות עוד. תופעה זו, המכונה "הפרעת התמוטטות המושבה" (Disorder Colony Collapse או בקיצור CCD), פוגעת בכוורות במקומות שונים על פני כדור הארץ וגורמת לירידה בכמות הדבש בעולם. אך הירידה בכמות הדבש היא רק חלק קטן מהנזק שנגרם מתופעה זו. היעלמות הדבורים גורמת נזקים עצומים לכלל הסביבה. בלי דבורים, צמחים רבים לא יכולים להתרבות כיוון שאין מי שיעביר את האבקה שלהם. וכך נפגעים צמחי בר רבים וגם גידולים חקלאיים, כגון: מלפפונים, פלפלים, מלונים, אבטיחים, תותי שדה, קישואים, אבוקדו, תפוחים, אגסים, שקדים, מנגו, ליצ'י, זרעים למספוא המשמש כמזון לבהמות, ועוד.
מהי אם כן ערכה של דבורה קטנה אחת לחיים על פני כדור הארץ? ומה ערכה לאדם?



חשיבות המגוון הביולוגי לחיים על פני כדור הארץ
איך משפיעים יצורים החיים בסביבה האחד על האחר?

איך משפיעים יצורים החיים בסביבה האחד על האחר?
למי זקוק העץ? מה הוא מקבל מהסביבה שבה הוא חי ומה הוא תורם לה בחזרה? לְמָה זקוק יצור זעיר החי בתוך הקרקע ומה הוא תורם לה? איך קשורים שני אלה ביניהם ומה יקרה לאחד מהם אם השני ייעלם מן העולם?

תן לי ואתן לך
היצורים החיים בסביבה הטבעית מקיימים ביניהם יחסי גומלין. לדוגמה: הצמחים משמשים כמזון לבעלי החיים, ובעלי החיים עוזרים לצמחים להתרבות כשהם נושאים את הזרעים שלהם למרחק. דוגמה נוספת: בעלי חיים (יצורים זעירים) ניזונים משאריות של צמחים שמתו, והם עוזרים לצמחים החיים כאשר הם מפרקים עבורם חומרי מזון בתוך הקרקע.
כל היצורים החיים הם חלק ממערכת המתקיימת בסביבה שלהם. כל יצור חי משפיע על יצור חי אחר: מספק לו מזון, מעניק לו חמצן, מספק לו הגנה, עוזר לו להתרבות ועוד. גם אם לא תמיד אנחנו רואים את זה, פגיעה ביצור אחד עלולה לגרור שרשרת של פגיעות ביצורים אחרים.

תן לסביבה וקבל ממנה
במקרים רבים אפשר לדעת בדיוק כיצד יצור חי אחד תורם באופן ישיר לקיומו של יצור חי אחר: משמש לו מזון, משתף איתו פעולה וכדו'. אך תרומת היצורים החיים ליצורים אחרים איננה תמיד ישירה: יצורים חיים תורמים גם לסביבה שבה הם חיים, ובכך הם תורמים גם ליצורים החיים האחרים.
כמה דוגמאות: מה נותנים הצמחים לסביבה ומי נהנה?

  • הצמחים מייצרים חמצן, החיוני לנשימתם של שאר היצורים החיים.
  • הצמחים קולטים מים מן הסביבה, וכשהמים מתאדים מהגוף שלהם הם מצננים את הסביבה. כשהסביבה קרירה יותר, יורדים יותר גשמים ויש יותר מים זמינים ליצורים חיים אחרים.
  • שורשי הצמחים נאחזים בקרקע ובכך מונעים את הסחיפה שלה בגשם וברוח. בדרך זו, כשהם שומרים על הקרקע, הם מאפשרים את המשך התפתחותם של צמחים אחרים ואת קיומם של בעלי חיים הניזונים מהם.
סביבות
על האתר
כלים
שתפו