על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מפגעים בסביבה > חומרים מסוכנים

חומרים מסוכנים בחקלאות

   דשנים וחומרי הדברה

איך מספקים מזון לאוכלוסייה גדֵלה של אנשים?

אוכלוסיית האנשים בעולם הולכת וגדלה והיא זקוקה ליותר ויותר מזון. אך הבעיה היא שכמות הקרקעות אינה גדלה יחד עם האוכלוסייה. ובעיה נוספת: כדי לספק מזון לאוכלוסיה הגדלה צריכים לגדל יותר צמחים ולנצל יותר את הקרקעות הקיימות. ניצול יתר של הקרקעות גורם לכך שהפוריות שלהן הולכת וקטנה והיבולים הולכים ופוחתים. איך, אם כן, אפשר לשפר את יכולתן של הקרקעות להצמיח יבולים ולספק את הצורך במזון?

כדי לגדול ולהתפתח, הצמחים זקוקים לאוויר, לאור השמש ולקרקע טובה שבתוכה מצויים חומרי הזנה ומים. בטבע, חומרי ההזנה המצויים בקרקע מתחדשים כל הזמן מפירוק שאריות של יצורים חיים: צמחים שנבלו, הפרשות של בעלי חיים ושאריות של בעלי חיים שמתו. לעומת זאת, בשטחי החקלאות שבהם מגדלים כמויות גדולות מאוד של צמחים שנה אחר שנה, הצמחים נאספים כיבול ומסולקים מהשדה. וכך, חומרי המזון שאותם קלטו הצמחים, מסולקים יחד איתם (עם היבול שנאסף) ואינם מוחזרים לקרקע. כתוצאה מכך, הקרקע מִדַלְדֶלֶת מחומרי ההזנה החיוניים לצמחים ונעשית פחות ופחות פורייה.

פתרון: קצת עזרה לטבע - דשנים
חקלאים המעוניינים להמשיך ולגדל צמחים על אותה קרקע ולקבל כמות גדולה יותר של יבולים, חייבים להחדיר לקרקע חומרי הזנה חדשים בכל עונת גידול. הדישון מחזיר לקרקע את חומרי ההזנה הדרושים לצמחים ואף מעשיר אותה בחומרים נוספים שהצמח זקוק להם. בעזרת דישון נכון, ניתן לקבל כמות יבול גדולה הרבה יותר ובאיכות משופרת.

כדי לספק מזון לצרכיהם של מיליארדי האנשים שעל כדור הארץ, יש צורך בכמויות עצומות של דשנים. דשנים כאלה נמצאים בסלעים מסוימים (למשל, סלעי פוֹסְפָט המכילים זרחן – חומר חיוני להתפתחות הצמח). אפשר למצוא אותם גם במי אגמים וימים שבהם מומסים חומרים (למשל, אשלג) שאפשר להפיק מהם דשנים. כמויות הדשנים שאפשר להפיק ממשאבי הטבע הללו גדולות מאוד והן מסוגלות להגביר את היבולים בשטחי קרקע עצומים, ובכך לתרום להגדלת כמויות המזון לתושבי העולם.

בעיה: "אורחים" לא קרואים – יצורים מזיקים
גידול צמחים רבים על שטח אדמה קטן מביא גם להתרבותם של יצורים חיים לא רצויים: "צמחים שוטים" המתחרים עם הגידולים על חומרי ההזנה שבקרקע. בקרקע מופיעים גם בעלי חיים "מזיקים" הניזונים מהיבולים ופוגעים בהם. ה"אורחים" הלא קרואים הללו פוגעים בכמות היבול ובאיכותו.

פתרון: הגנה על היבולים - חומרי הדברה
כדי להילחם ביצורים החיים המזיקים, משתמשים החקלאים בחומרי הדברה. אלה הם חומרי רעל. הרעלים הללו קוטלים עשבים שוטים המפריעים להתפתחות היבולים והם גם קוטלים מיני חרקים ומכרסמים שניזונים מהגידולים החקלאיים ופוגעים בהם. השימוש בחומרי הדברה עוזר לצמחים לגדול ללא מחלות וללא מזיקים, וכך תנובת השדות גדלה וניתן לייצר יותר מזון לבני האדם.

רגע של התבוננות
עכשיו כשאתם יודעים, התבוננו מחדש במוצרי המזון שאתם אוכלים.
באילו חומרים השתמשו כדי לייצר אותם: לחם - האם זו רק חיטה? חטיף הצ'יפס - האם זה רק תפוח אדמה? שוקולד – האם זה רק קקאו?

סביבות
על האתר
כלים
שתפו