על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > תחבורה > התפתחות התחבורה

תחבורה מאז ועד היום

התפתחות אמצעי התחבורה
מתי הפסיק האדם להיות תלוי בכוח השרירים?

מסוס ל"כוח סוס"
האדם, בעזרת השרירים של גופו, יכול ללכת או לרוץ למרחקים ארוכים ולשאת מטען קל. משחר ההיסטוריה, ה"אדם החושב" הצליח להגביר את יכולות הגוף שלו באמצעות החשיבה הטכנולוגית. בני המין האנושי החלו לביית בעלי חיים, כגון: סוס, חמור, שור, גמל ועוד, ובעזרת כוח השרירים של החיות המבויתות הללו הם הצליחו להעביר משאות כבדים יותר למרחקים ארוכים יותר.


כלי רכב ידידותיים לסביבה כביש נצרת-טבריה 1949
באדיבות ארכיון לשכת העיתונות הממשלתית.

במהלך הזמן המציאו בני האדם את הגלגל, וכשהם רתמו את בעלי החיים שלהם לעגלות וסללו דרכים, הם הגבירו עוד יותר את יכולתם לנוע ולהעביר משאות כבדים ממקום למקום על פני היבשה. במהלך ההיסטוריה בני האדם פיתחו גם את כלי התחבורה הימית – סירות ורפסודות שצפו על פני המים. בעזרת המצאת המשוט והמצאת המפרש הצליחו האנשים לחצות ימים ואוקיינוסים, לגלות ולכבוש ארצות חדשות ולהסיע אוצרות טבע אל מעבר לים.

במאה ה-19 החל השימוש במנוע הקיטור. כש"רתמו" האנשים את מנוע הקיטור לרכבות הם הפסיקו להיות תלויים בשריריהם של בעלי החיים לצורך קיומה של תחבורה יבשתית. מנוע הקיטור שינה גם את פניה של התחבורה הימית והגביר את יכולתם של כלי שיט לנוע ממקום למקום ולשאת מטענים כבדים – בלי להיות תלויים בכוח הרוח ובמזג האוויר.

 

במאה ה-20 הומצאה המכונית המונעת בדלק והפכה להיות כלי תחבורה זמין לכל. בד בבד עם פיתוח כלי הרכב, הוקמו תשתיות של כבישים אשר שינו את פניה של סביבת החיים של בני האדם. בתחילת המאה ה-20 המריא גם המטוס הראשון שמונע בדלק והחלה להתפתח גם התחבורה האווירית.

 

תחרות הרכבות הראשונה

השנה: 1829. קהל חגיגי עומד וצופה בשלושה קטרים ומרכבת סוסים אחת העומדים על מסילת ברזל. תחרות הקטרים הראשונה בעולם עמדה להתחיל. מתוך קהל הצופים אפשר היה לשמוע אנשים אומרים:
- "כפול ממהירות כרכרת סוסים?! האדם שיעשה את זה יתפרק לחתיכות!"
- "איזו מכונה מכוערת! העשן שתפלוט לאוויר יהרוג את הציפורים!"
- "איזו מכונה נפלאה! היא תתגבר על גשם, שלג ובוץ! אפשר יהיה לנסוע בכל תנאי מזג אוויר!"
- "אני מתערב איתך שהמכונה תנצח את הסוסים."
- "אני מתערב איתך שהסוסים ינצחו את המכונה."
חמישה מתחרים נרשמו לתחרות הקטרים הגדולה שנערכה לקראת בניית קו הרכבת מנצ'סטר-ליברפול בבריטניה הגדולה. הקטר שיזכה הוא הקטר שימשוך את הרכבת בקו הנוסעים הראשון בעולם. קטר אחד מחמשת המתחרים התפרק עוד בדרך ולא הגיע לתחרות. את השני הכירו כולם וקיבלו אותו כבדיחה... או שמא הייתה זו מחאה? זאת הייתה כרכרת סוסים שדהרה במהירות במקביל למסילת הברזל - לקול צחוקם של המוזמנים. הקהל חיכה למתחרה השלישי, קטר קל ויפה למראה שנקרא "נובלטי". הקטר יצא לדרך ותוך שניות הגיע למהירות של 45 קמ"ש לקול תשואות הקהל, אך כשהעמיסו עליו מטען כבד התפוצץ הקטר ושבק חיים.
הקהל פנה אל הקטר הרביעי. קטר בשם "רוקט", עליו עמדו שני בוניו: ג'ורג' סטיבנסון ובנו רוברט.
האות ניתן והקטר של סטיבנסון פשוט "עף" על המסילה. הוא הגיע למהירות של 58 קמ"ש ולא התעייף גם כשמטען גדול הועמס עליו. הקטר עשה את דרכו על מסלול התחרות הלוך ושוב. הצופים שאזרו אומץ ועלו עליו לניסיון נתקלו ברוח פראית שנשבה בפרצופיהם, העיפה את שערות ראשם והרעידה את לחייהם. איש מהם לא חווה חוויה כזאת מימיו.
קטרי קיטור מהסוג הזה, שעשו מהפכה ושינו את פניה של סביבת האדם, הם עצמם מעלים כיום אבק וחלודה במחסני הגרוטאות, או במקרה ה"טוב" מוצגים לראווה במוזיאונים היסטוריים. קטרים אחרים, גדולים וחזקים מהם, תופסים את מקומם - עד שהם עצמם יפנו את מקומם לחדשים, שיהיו חזקים יותר, יעילים יותר, חסכוניים יותר וידידותיים יותר לסביבה.

 


כיום פועלות במקביל שלוש מערכות תחבורה:

 
מערכת התחבורה היבשתית
כוללת את הכבישים, את כלי הרכב הפרטיים, את התחבורה הציבורית (המובילה נוסעים), את המשאיות (המובילות מטענים), את המסילות ואת הרכבות (המובילות נוסעים ומטענים).

 מערכת התחבורה האווירית
כוללת את נמלי התעופה ואת כלי הטיס.

 מערכת התחבורה הימית
כוללת נמלים, מעגנות (מרינות), אניות וכלי שיט נוספים.  

 

רגע של התבוננות
עכשיו כשאתם יודעים, התבוננו מחדש בסביבה שאתם גרים בה.

מה בסביבה הזאת קשור לאמצעי תחבורה? איזה שטחים תופסות תשתיות אמצעי התחבורה בסביבה שלכם: כבישים, מגרשי חניה, תחנות אוטובוס וכדו'? (חשבו: מה היה כאן לפני כן?)

סביבות
על האתר
כלים
שתפו