על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > תחבורה > תחבורה וסביבה

תחבורה ימית

כיצד משפיעה התחבורה הימית על הסביבה?

עד כמה יכול הים לבלוע?
כלי השיט שנעים הרחק בים וגם הנמלים והמעגנות שנבנים לאורך החופים אינם מפריעים לחיים שלנו על פני היבשה; הם אינם גורמים לפקקי תנועה ולא לרעש ועשן בסביבת המגורים שלנו. אך לתחבורה הימית יש השפעה על הסביבה - הן על סביבת החיים הימית והן על סביבת החוף.
זיהום הים- תדלוק של כלי השיט, שטיפת הסיפונים שלהם, הזרמת מי שיפולים ומי נטל, וכמובן - תאונות ימיות, מזהמים את הים בשמנים ובדלקים. כלי שיט גדולים, שאלפי אנשים מפליגים בהם, מסלקים אל הים כמויות עצומות של שפכים ושל פסולת מוצקה. כמות השפכים שאנייה גדולה פולטת עשויה להגיע לכמות השפכים של עיר קטנה! זיהום זה פוגע באוכלוסיית היצורים החיים בים ומשפיע על יכולתם להתקיים ולהעמיד צאצאים בריאים.
זיהום אוויר - תנועת כלי השיט בים מתנהלת בנתיבים מוגדרים. האניות הרבות שמפליגות בנתיבים האלה פולטות גזים אשר מזהמים את אוויר האטמוספרה. בתמונות לווין ניתן לראות את פס העננים המזוהמים שנוצר בדיוק מעל נתיבי השיט.


הקווים הישרים שנראים בתמונה נוצרים כאשר אירוסולים (חלקיקים של תרסיסים) שנפלטים מאוניות השטות בים, מגיעים אל שכבת העננים וגורמים להתעבות של מים בתוכם – בדיוק מעל נתיבי השיט של האניות אשר הם נפלטו מהן. תופעה זו מסייעת לחוקרים להבין את התהליכים הנוצרים מפליטת אירוסולים על ידי האדם וההשפעה שלהם על האקלים.פגיעה בחופים -
המתקנים הבנויים, המשמשים את התחבורה הימית, כגון: נמלים או שוברי גלים, פוגעים בקו החוף וגורמים לאובדן של חול מן החוף.

  הידעת?
שטח הים התיכון הינו 0.8% משטח כלל הימים בעולם, אך תנועת מכליות הדלק בים התיכון מהווה כ- מהנפח העולמי. חשבו: איך זה משפיע על סביבת החיים הימית?

 

 
סביבות
על האתר
כלים
שתפו