איפה הכסף? - מדריך למורים

מבוא ודרכי הוראה | מיפוי התכנים על פי תכנית הלימודים | משתמשים בכסף | חיסכון | צרכנות | ניהול עסק | כסף במשפחה | כסף במדינה

מבוא ודרכי הוראה

יעדי האתר

חינוך פיננסי וחינוך מתמטי הם שני תחומים הדורשים חשיבה מופשטת. בתחום הפיננסי, נדרשת הבנה מופשטת של נושאים כמו: כיצד הכסף מגיע? מדוע אין המדינה מייצרת די כסף לכולם? מדוע למשפחה אחת יש יותר כסף מאשר למשפחה אחרת? איך חוסכים כסף? איך מצמיחים כסף? מהו כרטיס אשראי? מהו חשבון בנק? איך אדע לשמור על הכסף שלי בבנק? ועוד. בתחום המתמטי, התלמידים נדרשים להבנת עולם המספרים המופשט, הבנת ערך המקום של המספר, הבנת המספרים הלא-שלמים שבהם משתמשים כשעוסקים בכסף ועודכדי לסייע לתלמידים להבין מושגים מופשטים, יש צורך להציג להם מודלים מוחשיים שדרכם תיעשה הלמידה. מסיבה זו, יצרנו עולם זוטא שבו הילדים יכולים ללמוד ולהבין, דרך פעילויות בכלים דינמיים, מושגים שיוכלו לעזור להם בחיי היום-יום. לאור האמור לעיל, בחרנו את סביבת המשחק בתור מקום המתאים ללמידה על כסף ולהמחשת השימוש בו.

היעדים הכלליים של האתר:

  1. לאפשר לתלמידים בני 6–13 להבין עקרונות יסוד בכלכלת משק הבית ובכלכלת החברה והמדינה;
  2. להקנות לתלמידים ידע ומיומנויות שיאפשרו להם לקבל החלטות צרכניות וכלכליות נבונות ואחראיות;
  3. להעלות בקרב התלמידים מודעות חברתית ואזרחית לסוגיות ערכיות הנוגעות לכסף בחברה ובמדינה.

היעדים בהיבט המתמטי של האתר:

  1. חיזוק היכולת להשתמש במיומנויות הנדרשות בתכנית הלימודים בהקשר הפיננסי;
  2. פיתוח האוריינות המספרית אצל התלמידים, שתאפשר להם להתמודד עם שאלות מילוליות בתחום זה;
  3. העברה אנלוגית בין סביבת המשחק לבין תחום המתמטיקה הפורמלית.

  

משחקים ולמידה

ייחודה של סביבת הלמידה "איפה הכסף?" הוא בחיבור בין משחקים ללימוד מתמטיקה, בין למידה א-פורמלית ללמידה פורמלית, ובין למידה בשעות הפנאי ללמידה בבית הספר. משחק הוא כלי יעיל ללמידה בשל המוטיבציה הגבוהה וההנאה שהוא יוצר בקרב התלמידים, מעצם תהליך הגילוי, החקר ופתרון הבעיות.

הקשיים המלווים את תפיסת המושגים המתמטיים בהקשר הפיננסי, מעלים את הצורך לבנות מודלים שיתמכו בתהליכים העומדים מאחורי הבנת המושגים. בעזרת המשחקים התלמידים יכולים להתנסות במודלים שדרכם אפשר להבין את המשמעות של מושגים מתמטיים מופשטים. בסופו של דבר, ההתנסות הקונקרטית מאפשרת רכישה של המושג המופשט.

כדי שתלמידים אכן יבנו לעצמם בעקבות המשחקים הבנות מופשטות בנוגע לפעולות ולמושגים המתמטיים, נדרש תהליך של הכללה והעברה. כדי לחזק את קיומה של העברה בין פתרון בעיות בעולם המשחק לבין פתרון בעיות הקשורות לכסף בכיתה ובחיי היום-יום ולתמוך בה, שילבנו בעולם המשחק חלונות למידה, הכוללים הקניה שיטתית של מושגים ומיומנויות הכלולים במשחקים וכן דפי תרגול לחיזוק המיומנויות שנרכשו. המודל הפדגוגי של סביבת "איפה הכסף?" מכיל ארבעה רבדים:

  • משחקי למידה: שבהם התלמידים נחשפים לעקרונות ולמושגים כלכליים בסיטואציות המדמות דילמות ומצבים אותנטיים;
  • חלונות למידה: כל משחק מלווה בחלונות למידה שמטרתם לסייע לתלמידים להצליח במשחק על ידי הקניית המיומנויות המתמטיות-פיננסיות הכלולות במשחק ותרגול ממוקד שלהן. חלונות הלמידה כוללים פעילויות למידה אינטראקטיביות ומשחקוני פלאש. חלונות הלמידה מתאימים לתרגול מקדים לפני המשחק או לחיזוק המיומנויות המתמטיות לאחר המשחק. כל חלון למידה נבנה בהתאמה לתכנית הלימודים במתמטיקה, וכולל מדריך למורה;
  • דפי תרגול: בכל אחד מערוצי האתר מוצעים דפי עבודה לתרגול משלים, שמטרתם לחזק את העברת הידע הנלמד בהקשר של המשחק לידע המתמטי הנלמד בבית הספר, לדוגמה: תרגול משלים לפתרון בעיות מילוליות;
  • מערכי שיעור: כדי לסייע למורים לתכנן את הלמידה בשילוב סביבת "איפה הכסף?", מוצעת סדרה של מערכי שיעור מפורטים הכוללת המלצות להפעלה בכיתה.

 

התאמה לתכנית הלימודים

התכנית נכתבה בהתחשב בתכנים של תכנית הלימודים החדשה במתמטיקה בחינוך היסודי. הנושאים המתמטיים המתבטאים באתר הם: פעולות החשבון בתחומי מספר שונים, חקר נתונים, פתרון בעיות, שאלות אינטגרטיביות, אומדן, ניתוח סיכויים והשוואתם, שאלות מילוליות, ממוצע, אחוזים, משמעות המבנה העשרוני ועוד.

הדגשים הפדגוגיים הם: דרכים יצירתיות בפתרון בעיות, העלאת השערות, יצירת חלופות ומתן פתרונות מספר לאותה בעיה, חשיבה רפלקטיבית ויכולת שיפוט וחקר.

אפשר לחלק את ההיבטים המתמטיים הנדרשים בהקשר הפיננסי, כפי שהם מופיעים בתכנית הלימודים במתמטיקה, לשלוש קטגוריות:

1 טיפול במספר
ספירה, מניה, מבנה עשרוני, המספר העשרוני, אחוז, יחס, אומדן פעולות עם מספרים: חיבור, חיסור, כפל, חילוק
2 מיון וייצוג נתונים דיאגרמות, טבלאות, ממוצע
3 כישורים שליטה במיומנויות מתמטיות , תובנה מספרית, שימוש בכלים מתמטיים לפתרון שאלות מילוליות, התמודדות עם בעיות חקר, הכרת מושגים ומונחים והבנת הקשרים ביניהם.

להרחבה: ראו את טבלת מיפוי תוכני האתר על פי תכנית הלימודים במתמטיקה.

  

מבנה האתר

האתר בנוי מערוצים המופיעים בסרגל העליון. ערוצים אלו מאורגנים על פי הנושאים הפיננסיים שהאתר עוסק בהם. דרך הערוצים אפשר להיכנס למשחקים ולחלונות למידה. לדוגמה, בלחיצה על "ניהול עסק" בסרגל העליון של הדף, נפתח הדף המרכזי של הערוץ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 בכניסה לערוץ אפשר להיכנס למשחקים ולחלונות הלמידה גם מהסרגל העליון, בלחיצה על שם הערוץ, ראו דוגמה כאן:

 

 

 

 

 

רמות הקושי באתר

רמות הקושי במשחקים ובחלונות הלמידה מאופיינות בדרך כלל על ידי תחום המספרים והמורכבות של הסיטואציה:

  • מסלול מתלמדים: המסלול הקל ביותר הוא מסלול המתלמדים, המתאים בדרך כלל לכיתות א'–ב' ועוסק במספרים שלמים בתחום המספרים עד 20.
  • מסלול עובדים: מתאים לכיתות ג'–ד' ועוסק במספרים שלמים בתחום האלף ובחצאים המיוצגים על ידי שבר עשרוני (0.5).
  • מסלול אחראי משמרת: מתאים לכיתות ה'–ו' ועוסק במספרים עשרוניים ובתחום המספרים הגדולים (מיליונים ומעלה).

תלמידים מתקדמים יכולים לנוע בין המסלולים ולנסות את כוחם במשחק ובחלונות הלמידה. כמו כן, תלמידים מתקשים יכולים להתחיל ברמת מתלמדים ולעלות ברמה על פי יכולותיהם.

 

המלצות לפעילות בכיתה

  • בפתיחת כל שיעור רצוי להציג לתלמידים את המשחק או חלון הלמידה שאליו נכנסים, ולהדריך אותם בעבודה במחשב. מומלץ גם לבדוק שהמונחים או המושגים המופיעים בפעילויות, מוכרים לתלמידים;
  • חלונות הלמידה יכולים להיות פעילויות עצמאיות על פי הנושאים המתמטיים או, לחלופין, פעילות מקדימה למשחקים;
  • דפי התרגול מאפשרים להמשיך את העבודה בנושאים בכיתות בדרך ספירלית לאורך כל השנה;
  • הלמידה בעזרת המשחקים וחלונות הלמידה נעשית מול מחשב בכיתה, אך אפשר גם לבקש מהתלמידים לשחק במשחק בתור שיעורי בית;
  • במהלך המשחק באתר, כדאי לצפות במהלכים השונים שהתלמידים נוקטים, כדי להציג אותם מאוחר יותר בדיון במליאת הכיתה. אפשר לשאול את התלמידים על האסטרטגיות שהשתמשו בהן כדי להצליח במשחק;
  • בעת העבודה ולאחריה, אפשר להציג לתלמידים שאלות המעודדות רפלקציה כגון: כיצד חישבת? איזה מהלך חשוב אתה זוכר שעשית? מה עזר לך להתקדם במשחק? לדעתך, מדוע אינך מתקדם? (עוד שאלות אפשר למצוא במערכי השיעור);
  • רצוי לקיים דיון של כעשר דקות במהלך השיעור או לאחריו, בתהליכי החשיבה של הילדים ובהבנות שגיבשו במהלך המשחקים. דיון כזה יכול לסייע לתלמידים לבנות את הידע שלהם בדרך רפלקטיבית ובמודעות לפעולותיהם. זהו שלב מעמיק יותר בעיבוד התכנים העולים במשחק, שמקדם את הבנת המשמעויות העומדות מאחורי הפעולות והמושגים המתמטיים;
  • מערכי השיעור כוללים פירוט נרחב של שאלות לדיון, שאפשר להעלות בכיתה.

 

תפקיד המורה בסביבה

הוראה בהקשר, כפי שהיא מתבטאת בתכנית "איפה הכסף?", קושרת את המתמטיקה לחיי היום-יום של התלמיד, ובכך יוצרת רלוונטיות ועניין בלמידה בשילוב מעורבות רבה יותר של התלמיד. תהליך הלמידה מצריך מהתלמידים לזהות את האנלוגיה בין בעיות מתמטיות מהתחום הפיננסי לבעיות מתמטיות דומות מתחומים אחרים. בתהליך זה למורה יש תפקיד חשוב ומכריע בחיבור בין "שפת ההקשר" של חיי היום-יום לשפת המתמטיקה הנלמדת בבית הספר. לשם כך נבנו חלונות הלמידה ומאגר דפי העבודה, אשר נותנים מסגרת רחבה יותר למיומנויות הספציפיות שהמשחק עוסק בהן. מיומנויות אלו יסייעו למורה ביצירת המשכיות בתהליך הלמידה בכיתה.