איפה הכסף? - מדריך להורים
המלצות לפעילות | טיפים לחינוך פיננסי
המלצות לפעילות
שלום להורים,
בחברה צרכנית כשלנו, לעתים נדמה לנו, ההורים, שאין גבול לדרישות של הילדים. אנו רוצים מאוד שילדינו יבינו שכסף לא בא בקלות ויש לשמור עליו ולהשתמש בו בחכמה!
בעולם הווירטואלי "איפה הכסף?" הילדים "יוצאים לעבוד" ולהכיר את משמעותו של הכסף. הילדים מתנסים במשחקים שבהם הם נדרשים להשתמש בכסף, לצרוך נכון ולחסוך לקראת יעד. ב"איפה הכסף?" הילדים מקימים עסק, מוכרים בגלידרייה, יוצאים לקניות בקניון, ואפילו נכנסים לנעליו של שר האוצר ומנהלים את תקציב המדינה!
מטרת האתר היא להקנות לילדים בני 6–13 מיומנויות שימוש בכסף, כדי שיגדלו להיות בוגרים עצמאים, אחראים ומשכילים מבחינה כלכלית.
כדי להקל על ההתמצאות באתר, הכנו רשימת שאלות מכוונות, שדרכן תוכלו להיחשף למשחקים השונים ולפעילויות באתר, וכן להצעות לפעילויות שאפשר לעשות בבית אחרי שגולשים באתר. בדפים הבאים תמצאו גם טיפים בנושא חינוך פיננסי וקישורים למאמרים מעניינים בנושא.
רוצים ללמד את הילדים להשתמש בכסף ולחשב עודף?
היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:
הצעות לפעילות בבית:
- שחקו משחק "גלידרייה" או "חנות" עם הילדים, במטבעות ושטרות אמִתיים. פעם הילדים מוכרים ואתם קונים, ופעם להפך.
- לכו עם הילדים לקנות במכולת ותנו להם לשלם ולקבל את העודף.
רוצים לתת לילדים דמי כיס וללמד אותם לשמור על הכסף שלהם?
היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:
הצעות לפעילות בבית:
- הכינו טבלת הכנסות והוצאות חודשית. בקשו מהילדים לשמור קבלות של הקניות שלהם ועזרו להם לתעד את ההוצאות וההכנסות החודשיות שלהם.
- היכנסו לפעילות "התקציב שלי" , שם הילדים יכולים לבדוק כמה כסף הם חסכו בכל חודש. הדפיסו את הטבלה ושמרו אותה ליד קופת החיסכון.
- הגדירו עם הילדים יעד לחיסכון. לדוגמה, דבר מה שהם מעוניינים לקנות זה זמן רב. בדקו אִתם כמה הוא עולה ועזרו להם לתכנן כיצד לחסוך את הכסף.
רוצים שהילדים יבינו ש"כסף לא גדל על העצים"?
היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:
הצעות לפעילות בבית:
- עודדו את הילדים להציע דוכן למכירה בשכונה שלכם. שם אפשר למכור במחיר סמלי צעצועים ישנים, מיץ תפוזים מעשה ידיהם או כל דבר אחר העולה בדעתכם.
- אם יש לכם עסק משלכם, ספרו להם לילדיכם: האם תהליך קביעת המחירים בעסק שלכם הוא כמו במשחק השקשוקה? איך אתם קובעים כמה אתם רוצים להרוויח? האם משתלם באמת להשקיע בפרסום?
רוצים שהילדים שלכם לא יתפתו לכל מה שמציעים להם בפרסומות?
היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:
הצעות לפעילות בבית:
- המשיכו לשוחח עם הילדים על פרסומות שהם רואים. בקשו מהם לשתף אתכם: אילו פרסומות מצליחות באמת לשכנע אותם לרכוש מוצר כלשהו?
- בחרו פרסומת מן העיתון או הטלוויזיה. שחקו משחק תפקידים: אתם בעד מוצר המופיע בפרסומת וילדיכם נגד. הציעו נימוקים בעד ונגד קניית מוצר, בעקבות פרסומת.
רוצים שהילדים שלכם יקנו בחכמה ויבינו שהמבצע לא תמיד משתלם?
היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:
המשך פעילות בבית:
- שחקו בחנות: קחו מוצרים שונים שיש לכם בבית כמו: בובות, ספרים וכלים שונים, כתבו עליהם מחירים והחליפו תפקידים עם הילדים: פעם אחת אתם הקונים ופעם אחת אתם המוכרים. הקפידו להציע מבצעים שלא תמיד משתלמים, או פריטים המוצעים למבצע בקנייה של כמויות גדולות שאינכם צריכים, ולכן, אם תקנו במבצע, בסופו של דבר תשלמו יותר.
- לכו עם הילדים לסופרמרקט. לפני כן הכינו רשימת קניות. אל תתפתו לקנות מה שאינו נמצא ברשימה.
רוצים שהילדים שלכם יבינו מדוע אינכם יכולים לקנות את כל מה שהם רוצים?
היכנסו ילדיכם לפעילויות הבאות:
המשך פעילות בבית:
- שוחחו עם הילדים על התקציב המשפחתי שלכם. לכל משפחה יש סדר עדיפויות משלה. ספרו להם כיצד אתם, ההורים, קובעים את סדר העדיפויות המשפחתי. לשם כך, הכינו עם הילדים רשימת צרכים של כל אחד מבני הבית לחודש הקרוב. ערכו את הרשימה על פי סדר עדיפויות, מה חשוב יותר ומה חשוב פחות, על פי התקציב המשפחתי. הסבירו להם, שתמיד – מה שלא נכנס לתקציב של החודש הזה, יוכל להיכנס לתקציב של החודש הבא.
- לכו עם הילדים לקניות. קודם לכן הזכירו להם שהפעם לא קונים מה שרוצים, אלא רק מה שנמצא ברשימת הצרכים החודשית של המשפחה.
רוצים שהילדים שלכם יהיו מודעים לדילמות החברתיות הקשורות בכסף?
היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:
המשך פעילות בבית:
- משחק "ראש בראש" מעלה דילמות רבות הקשורות לכסף ובוודאי גם שאלות למחשבה כמו: "כיצד הייתי פועל לו היה מצב דומה בסביבה החברתית שלי?" שאלו את הילדים עם איזו עמדה מהעמדות המוצגות במשחק הם מזדהים? באילו נימוקים היו הם משתמשים כדי לשכנע את הצד האחר?
- לאחר משחק ב"להעביר את התקציב", שאלו את הילדים: איך ההרגשה, שאתם רוצים מאוד לקנות לכל אחד את מבוקשו, אבל אין לכם די כסף לכך? איך מגיעים לפשרה ועדיין שומרים על מצב שבו כולם מרוצים? במה הדבר דומה למצב במשפחה? אילו פשרות אפשר לעשות במשפחה? האם נכון לקנות תמיד לכל בני המשפחה? או שיותר נכון לקנות לכל אחד מה שהוא צריך בזמן המתאים?