על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > >

יער גשם



יערות הגשם הטרופיים

גן העדן האבוד
יערות הגשם מכסים פחות מעשירית מאדמת כדור הארץ, אך הם מאכלסים בתוכם כמחצית מכל המינים שבכדור הארץ. נמצאים בהם מיליוני מינים של צמחים ושל בעלי חיים. זהו גן עדן של ממש!
אך בכל שנה אובדים כ-200 אלף קילומטרים מרובעים של "גן העדן" הזה. מה עלול לקרות כתוצאה מצמצום יערות הגשם? מה יקרה ליצורים החיים בהם ומה יקרה לנו ולשאר היצורים החיים בעולם כולו?


זהו פרפר מורפו הכחול, החי ביערות הגשם. פרפר בגודל כזה לא תראו בסביבתכם, אך אם תטיילו ביערות הגשם, בשטח שגודלו כחצר בית הספר שלכם, תמצאו קרוב ל-150 מינים שונים של פרפרים ססגוניים!
(התמונה באדיבות רשת הפעולה למען יערות הגשם)

היכן נמצאים יערות הגשם?

חגורה ירוקה סביב קו המשווה
במפה זו תוכלו לראות את מיקום יערות הגשם הטרופיים בעולם. שימו לב שכולם מרוכזים בחגורה צרה סביב קו המשווה.
יערות הגשם הגדולים ביותר נמצאים בשלושה אזורים: בדרום אמריקה - באזור נהר האמזונס; באפריקה - באזור נהר הקונגו; ובדרום מזרח אסיה.
יערות קטנים יותר נמצאים במרכז אמריקה, באי מדגסקר, באוסטרליה, בהודו ובאזורים טרופיים אחרים.


חגורת יערות הגשם בעולם




על יערות הגשם הטרופיים ועל ייחודם
מה הופך את יערות הגשם הטרופיים ל"גן עדן" עלי אדמות?

עונת גשם שנמשכת כל השנה

יערות הגשם הטרופיים הם יערות צפופים מאוד, הגדלים באזורים הטרופיים של העולם, מסביב לקו המשווה. הטמפרטורה הגבוהה באזורים אלה גורמת להתאדות מוגברת, ולכן הגשמים מרובים. ביערות הגשם, יורד גשם כמעט כל הזמן!
למעשה, על אף שיערות הגשם הטרופיים מכסים פחות מעשירית מאדמת כדור הארץ, כמחצית מכל המינים נמצאים בהם - מיליוני מינים של צמחים ושל בעלי חיים. זהו גן עדן של ממש! המים והמזון מצויים בשפע, לא קר מדי ולא חם מדי. (באזורים הטרופיים הטמפרטורה קבועה, בדרך כלל כ-24 מעלות צלזיוס.) יערות הגשם הם גן עדן למיליוני יצורים שונים ומשונים - זעירים וענקים, שקטים וצעקניים, יפים ומוזרים. כאן תמצאו פרפרים בגודל של ציפור, לטאה מעופפת או עכביש ששמו גוליית, הניזון מציפורים. כאן תמצאו 15 מינים שונים של נמלים בעץ אחד, או תגלו בטיול של רבע שעה מין חדש, שתוכלו לקרוא לו על שמכם. למי שחי בגן העדן הזה יש אולי רק דאגה אחת, והיא: לא להפוך למזון בעצמו…

יערות הגשם עתיקים מאוד. חלק מהם (למשל יערות הגשם שבדרום מזרח אסיה) נמצאים כאן עוד מעידן הדינוזאורים, לפני יותר מ-100 מיליון שנים! זהו זמן ממושך מספיק על מנת לאפשר למינים רבים להתפתח ולהתבסס בבית גידול זה.
בעידן הקרח האחרון, שהסתיים לפני כ-10,000 שנים, היו יערות הגשם המפלט האחרון למינים רבים של יצורים חיים, שמצאו בהם מפלט מן הקור ומן הקרח שהתפשטו על רוב כדור הארץ.

הטפיר משוטט על רצפת יער הגשם ומשתמש בחוטמו הארוך כדי לחפש פירות שנפלו מהעצים. הטפיר בעצמו משמש כמזון - לבני האדם הצדים אותו.
(התמונה באדיבות רשת הפעולה למען יערות הגשם)

למעלה

חשיבותם של יערות הגשם
איך נהנים כל היצורים החיים בעולם מיערות הגשם הטרופיים?

אי אפשר בלעדיהם!
יערות הגשם חשובים מאוד לקיומם של כל היצורים בכדור הארץ מכמה סיבות:

  • יערות הגשם הם "הריאות הירוקות" של כדור הארץ: הצמחים ביערות הגשם מספקים חלק גדול מן החמצן שאנו ויצורים חיים אחרים זקוקים לו לנשימה.
  • ליערות הגשם יש גם תפקיד חשוב בהפחתת אפקט החממה, כי הם קולטים כמויות עצומות של פחמן דו-חמצני, שהוא גז החממה החשוב ביותר.
  • יערות הגשם הם מקור למגוון רב של מוצרים שאנו משתמשים בהם, משוקולד וקפה ועד לגומי, דבק, בשמים ותרופות.
  • יערות הגשם הם "הבנק העולמי" של מינים, של חומרים ושל תכונות. חלק מן המינים הגדלים ביערות הגשם עדיין אינם מוכרים למדע או שטרם נחקרו. ואולי שם תימצא התרופה לסרטן?
  • כריתת עצים פוגעת בפוריותה של הקרקע מכיוון שללא צמחייה הקרקע מתייבשת. כמו כן, ללא שורשי העצים, אין מה שיצמיד את הקרקע למקומה והיא נסחפת בגשמים והולכת לאיבוד.
  • יערות הגשם מאכלסים כ- 70%מן המינים על פני כדור הארץ. בגלל כריתתם מושמדים מדי שנה עשרות אלפי מינים.


רבים ממוצרי המזון, שאנו אוכלים, התגלו במקור ביערות הגשם, ביניהם פירות כמו האבוקדו והבננות, תבלינים כמו הוניל והקינמון, ומוצרי מזון בסיסים כמו הקקאו והסוכר.
(התמונה באדיבות רשת הפעולה למען יערות הגשם)

למעלה

תמונת מצב: יערות הגשם הולכים ונכחדים

עולם הולך ונעלם
בכל העולם, יערות הגשם הולכים ונעלמים בקצב מפחיד ממש!
בכל שנה אובדים כ-200 אלף קילומטרים מרובעים של יערות גשם - שטח בגודלה של כל אנגליה! יערות גשם רבים בהודו, בבנגלדש, בסרי-לנקה ובהאיטי כבר נעלמו מן העולם. יערות גשם במקומות אחרים - באפריקה, בפיליפינים ובתאילנד - על סף הכחדה.
לדוגמה: באפריקה קצב ההכחדה של יערות הגשם כפול מאשר בשאר העולם. יש הטוענים שבמערב אפריקה נותרו לא יותר מ-23% מכלל יערות הגשם שכיסו את האזור. רוב פעילות כריתת היערות במדינות אפריקה היא בלתי חוקית, ואין למדינות יכולת לאכוף את החוקים ולשמור על היערות.
במרכז אמריקה נעלמו כ-40% מיערות הגשם במשך 40 השנים האחרונות.
בברזיל, באזור נהר האמזונס, כורתים ושורפים יערות כדי לנצל את הקרקעות לצורך גידולים חקלאיים: ייצור גרגרי סויה וגידול בקר לבשר. קצב כריתת היערות גבוה כל כך, שבכמה אזורים נכחדו למעלה מ-90% משטחי היערות. לאחרונה חוקקה ממשלת ברזיל חוקי חירום נגד כריתת יערות, אך אין בכוחה של הממשלה לאכוף את החוקים, וכריתת היערות נמשכת באופן בלתי חוקי. מומחים מנבאים שבקצב הנוכחי של כריתת העצים בברזיל, עד לשנת 2030 ייעלמו למעלה מ-60% מיערות הגשם הטרופיים של האמזונס.
אם ייעלמו יערות אלה - ייעלמו מן העולם יחד איתם גם מינים שלמים של יצורים חיים. מדענים מעריכים כי בכל יום נכחדים 137 מינים כתוצאה מהכחדת יערות הגשם, כ-50 אלף מינים מדי שנה!


כל עץ שנכרת פוער פצע בלב יער הגשם (התמונה באדיבות Raintree Nutrition, Inc.
כל הזכויות שמורות
http://www.rain-tree.com).

למעלה

יערות הגשם – האחריות שלנו, בני האדם
איך אנחנו משפיעים על יערות מרוחקים?

הקשר בין המבורגר זול לעצי היער
נדמה לנו שאם אנו רחוקים מיערות הגשם, אין לנו חלק בהיעלמותם. אך האמת היא שגם מי שגר רחוק מאוד מיערות הגשם יכול "לתרום" להיעלמותם בפעולות פשוטות, כמו אכילת המבורגר, שימוש בעץ ובנייר ושתיית קפה...


עדרי בקר, המספקים את צריכת הבשר בארצות המפותחות, רועים במקום שבו גדל בעבר יער גשם…
(התמונה באדיבות רשת הפעולה למען יערות הגשם)

יותר מוצרים, פחות עצים
רוב יערות הגשם נמצאים בתחומן של המדינות העניות בעולם השלישי (באסיה, באפריקה ובדרום אמריקה). מדינות אלה מוֹכְרוֹת לחברות מסחריות במדינות המפותחות את הזכות לברא (לכרות) יערות ולהשתמש במשאבים המצויים בהם. מוצרים שהפיקו מן היער או שגידלו על אדמות היער המבורא, (לדוגמה, פרות לתעשיית הבשר) מיוצאים למדינות העשירות והמפותחות, כדי לספק את הצריכה המוגברת בהן. כך, שטחי יערות הגשם מבוראים למטרות שונות:
תעשיית העץ והנייר, חקלאות, חיפושי נפט, בניית סכרים הידרו-חשמליים ועוד.

ביערות הגשם, כל פעולה של פיתוח גוררת פיתוח נוסף ונזקים נוספים, כי הכבישים והפיתוח מביאים עוד ועוד אנשים אל עומק יער הגשם ופוגעים במרקם החיים העדין שבו.

צפו במצגת תמונות המתארת את הרס יערות הגשם.

  הידעת?
יערות הגשם הטרופיים מייצרים חמצן וצורכים פחמן דו-חמצני. יערות הגשם שבאמזונס מייצרים כ- 40% מכמות החמצן העולמית. ,br>ראו מפה למעלה

למעלה

הרפתקה בג'ונגל

טיול ביער הגשם!
ב"קומות" השונות של יער הגשם מסתתרים יצורים מעניינים. חפשו אותם!


עצי הענק

חופת היער

הקומה התחתונה

רצפת היער

יער הגשם דומה לבניין רב-קומות. בכל 'קומה' של היער יש דיירים אחרים, והם נהנים מתנאים שונים: כמות אור, לחות, טמפרטורה וכמות מזון. חלק מהדיירים יכולים לעבור מקומה לקומה, אך אחרים נשארים תמיד בקומה אחת.

עצי הענק
מעל חופת יער הגשם מצויים עצי הענק, המיתמרים לגבהים עצומים: 90-50 מטרים מעל הקרקע. צמרותיהם מקבלות את הכמות הגדולה ביותר של קרינת השמש, אך הם סובלים משינויים בטמפרטורה, מיובש ומרוחות. בעלי החיים שנפגוש כאן הם בעיקר עופות וחרקים.

חופת היער
רוב עצי יער הגשם צומחים לגבהים של 40-20 מטר מעל הקרקע. צמרות העצים יוצרות כעין גג או חופה (canopy) צפופה של עלים מעל היער. אזור זה מקבל שפע של קרינת שמש והוא שופע בעלווה, בפרחים ובפירות. לכן נפגוש בחופת היער מגוון רב של מינים: עופות, יונקים, חרקים, צמחים מטפסים ו"צמחי אוויר" (אפיפיטים).

הקומה התחתונה
אזור זה של היער מקבל מעט מאוד אור ולכן הוא חשוך וקריר יותר. כאן נפגוש עצים נמוכים יותר, שיחים ושרכים המותאמים לחיים בתנאים אלו, ומגוון מינים של בעלי חיים: חרקים, עכבישים, זוחלים, צפרדעים, יונקים קטנים וגם גדולים יותר, כמו היגואר.

רצפת היער
חשוך כאן מאוד ולכן הצמחייה מועטה. הפסולת האורגנית המגיעה לכאן מיושביו העליונים של היער נרקבת במהירות בעזרתם האדיבה של פטריות, חרקים, תולעים וחיות קטנות אחרות. רצפת היער שוקקת מינים רבים של חרקים ושל עכבישים, כמו הטרנטולה. כאן נמצא גם את היונקים הגדולים ביותר - הנמר, הגורילה, דוב הנמלים והאדם.

למעלה

סביבות
על האתר
כלים
שתפו