על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > ים וחופים > משאבי טבע בים

משאבים דוממים מן הים

 

 מה אפשר להוציא ממים מלוחים?

מים ומלח

מי לא טעם מי ים? אולי זה קרה לכם במקרה, כשגל גדול התנפץ על ראשכם ובלעתם "את כל הים", ואולי טעמתם מי ים בכוונה... סתם מתוך סקרנות? אין ספק, מי הים מלוחים.

"מי מלח" – כך רומז המושג הזה – מכילים שני משאבים חשובים ביותר: מים ומלח.


פלמינגו בבריכות המלח של החברה להפקת מלח בעתלית

מלח ודשן מן הים

שימושי המלח
המלחייה היא פריט קבוע בכל מטבח ועל כל שולחן אוכל. המלח משמש אותנו כתבלין, הוא מכניס טעם לכל תבשיל ומאכל כמו ירקות ובשר, ואנחנו משתמשים בו אפילו... באפיית עוגות. במטבח היהודי הכשר יש למלח תפקיד חשוב: משתמשים בו כדי להכשיר בשר.

חוץ מתיבול מזון, יש למלח שימושים רבים נוספים. הוא משמש לשימורי מזון, כי הוא מונע התפתחות של חיידקים. יש אנשים שמשתמשים בתכונה הזו של המלח גם לחיטוי פצעים.

המלח משמש גם להמסת שלגים המצטברים על כבישים.

דשן מן הים – אשלג
כמות גדולה של אשלג נמצאת במי ים המלח, בתוך מלח האשלג. האשלג הוא יסוד כימי המשמש דשן מעולה לצמחים. הוספת דשן לקרקע משפרת את איכות היבול החקלאי.



מסוע האשלג מים המלח למישור רותם

הפקת מלח מן הים
במדינת ישראל מפיקים מלחים ממי הים התיכון, מים המלח ומים סוף. הפקת המלח נעשית בשיטה של ברכות אידוי. ראוי לציין שמיַם המלח מפיקים, נוסף למלח בישול, חומרים רבים נוספים וביניהם ברום ואשלג.

כיצד מפיקים את המלח מן הים
מי ים הם תמיסה, כלומר מים שבתוכם מומסים חומרים שונים. החומר העיקרי שמומס במי הים ידוע בכינויו מלח הבישול. כדי להפיק את המלח, שואבים מי ים ומעבירים אותם לברכות שטוחות הנקראות ברכות אידוי. קרני השמש גורמות לאידוי המים, והמלחים שהיו מומסים בהם מתגבשים בחזרה למלח.

בשנת 1922 הוקם בעתלית (שלחוף הים התיכון) מפעל מלח מודרני. לצורך הפקת המלח, חפרו תעלות המובילות את מי הים אל ברכות אידוי שהוקמו קרוב לקו החוף. חלק מהמלח שמיוצר במפעל בעתלית משווק כמלח למאכל והיתר נשלח לתעשייה. 

רגע של התבוננות
עכשיו כשאתם יודעים, דמיינו: מה הייתם עושים לו נקלעתם לאי בודד?
איך הייתם מפיקים מלח ממי הים? אילו שימושים הייתם עושים בו (לבד מתיבול הדגים שצליתם על האש)?

סביבות
על האתר
כלים
שתפו