על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > ים וחופים > משאבי טבע בחוף

מקור החולות והיוצרות הכורכר

  אוצרות דוממים על החוף

אילו משאבי טבע נמצאים באזור החוף?

סלעים, חול ומה שבתוכם
רצועת החוף של הים התיכון בישראל בנויה מחולות ומסלעי כורכר וכן מקרקעות סחף. החולות מופיעים בנוף בגבעות הנקראות חוליות (דיונות) וכן במשטחי חול מישוריים. סלעי הכורכר של אזור החוף מופיעים ברצועה של גבעות בודדות או של רכסי גבעות שביניהם עמקים המלאים בקרקע סחף.

אזור החולות וגבעות הכורכר מכיל משאבי טבע חיוניים: אנחנו מנצלים את קרקעות האזור לחקלאות, אנחנו שואבים מים מאקוויפר החוף החולי ומשתמשים בחול ובסלעים לבנייה.
מה מקור החולות ברצועת החוף? איך נוצר רכס הכורכר? באילו דרכים אנחנו משתמשים בחומרים הללו?


מצוקי כורכר, רצועת חול - אזור הרצלייה

מקור החולות והיווצרות הכורכר
מהיכן הגיעו חומרי הסלע?

דרכו של גרגר חול
המקור של גרגרי החול באזור החוף שלנו הוא בסלעים הנמצאים ביבשת אחרת – אפריקה. מי נהר הנילוס האדיר, שיוצאים מההרים הגבוהים במרכז אפריקה, שוחקים את הסלעים ומסיעים את חלקיקיהם לכיוון הים. במהלך הדרך הארוכה שעושים חומרי הסלע הם נשחקים. בסופו של המסע בנהר מגיעים אל חוף הים התיכון גרגרים דקים של חומרי הסלע הקשים ביותר. אלה הם גרגרי הקוורץ. אך דרכם של הגרגרים לא הסתיימה עדיין. זרמים שנעים לאורך חופי הים התיכון מסיעים את הגרגרים צפונה, לכיוון חופי ישראל. הגרגרים שוקעים לאורך החופים מדרום לצפון. חלק מהם נישאים על ידי הרוח אל תוך היבשה ויוצרים חוליות נודדות (דיונות).


חול וצדפים על קו המים

רגע של התבוננות
עכשיו כשאתם יודעים, התבוננו מחדש בגרגר של חול ים.
נסו לדמיין את המסע שאותו עבר גרגר החול הזה: מאיפה התחיל, היכן עבר והאם ימשיך לנדוד מכאן? לאן?


כורכר: כשחול הופך לאבן
הכורכר הוא סוג של סלע שעשוי ברובו מגרגרי חול ומשברי צדפים. חומרים אלה, שנמצאים באזור החוף, התלכדו עם תמיסות של חומרי גיר שמקורם במי הים. למעשה, הכורכר הוא חול שהתאבן בתהליך ממושך מאוד והפך לסלע קשה ומוצק.


רצועת החוף הצרה ומצוקי הכורכר באזור נתניה
צילום: משה מילנר, באדיבות ארכיון לשכת העיתונות הממשלתית 
סביבות
על האתר
כלים
שתפו