|
מה קורה למינים החיים על פני כדור הארץ?
תארו לעצמכם עולם ללא צפרדעים, נשרים, טיגריסים, דולפינים... לאורך ההיסטוריה של החיים על פני כדור הארץ, מינים רבים נכחדו מן העולם בתהליכים טבעיים. מינים נכחדים כאשר תנאי הסביבה משתנים מסיבות שונות והיצורים החיים אינם מסוגלים להסתגל לתנאים החדשים ולשרוד. בדרך כלל, שינוי תנאי הסביבה אורך זמן רב, אך לעיתים קורה שהשינוי הוא קיצוני ומהיר. שינוי כזה מתרחש כתוצאה מאסון סביבתי גדול, כמו שרשרת התפרצויות אדירות של הרי געש או התנגשות של כדור הארץ עם גוף שבא מן החלל החיצון (מטאוריט או שביט). במקרים כאלה מתרחשת הכחדה המונית - מינים רבים נכחדים מן העולם וזמן רב עובר עד שהחיים על פני כדור הארץ מתאוששים מהאסון.
מאז תחילת המאה ה-20, אנחנו עדים לכך שמינים רבים הולכים ונעלמים מסביבות חיים שונות. בימינו, היעלמות המינים מתרחשת במהירות גדולה. יש מדענים הטוענים שבכל שעה נכחד מן העולם שלנו מין נוסף! המדענים מזהירים שאנחנו עומדים בפני אירוע חדש של הכחדה המונית. יש סכנה, כך הם חוזים, שמחצית מן המינים שחיים על פני כדור הארץ יכחדו בתוך 100 שנים.
דב חום סורי בגן החיות בירושלים דב מסוג זה חי בעבר בארץ ושמו אף מוזכר פעמים רבות בתנ"ך. ב 1917 ניצוד הדוב האחרון בישראל, כיום ניתן לראות אותו רק בגני חיות.
כל אחד חשוב! היעלמותו של מין אחד ויחיד מסביבת החיים שלו משפיעה על מערכת החיים בסביבה כולה. די בהיעלמותו של מין אחד של צמח, כדי להשפיע על שרשרת מזון שלמה, שהוא נמצא בבסיסה: החל בחרקים החיים עליו וניזונים ממנו, דרך הציפורים והצפרדעים הניזונים מחרקים אלה, וכלה בטורפים גדולים יותר, כגון: נחשים, עופות דורסים ושועלים, הטורפים את הציפורים ואת הצפרדעים.
את מערכת החיים, על כל המינים המרכיבים אותה, ניתן להשוות למגדל קלפים: אם נוציא קלף אחד המגדל יעמוד, ואולי גם אם נוציא שניים; אבל אם נמשיך כך - המגדל יתמוטט!
ראם לבן בחי-בר ביוטבתה הראם הלבן שחי בעבר בארץ היה על סף הכחדה מוחלטת. בכל העולם נותרו פרטים בודדים. במאמצים משותפים של גורמי שמירת טבע בכל העולם הצליחו להגדיל מאוד את מספר הראמים ואף להשיבם אל הטבע בירדן ובערב הסעודית. העדר בחי-בר ביוטבתה מהווה גרעין רבייה שמטרתו הגדלה ושימור האוכלוסייה.
|