על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מפגעים בסביבה > רעש

הרעש משפיע על הבריאות

 

מן העיתונות:
השר להגנת הסביבה דורש לבטל את ההצעה לפתיחת נתב"ג להמראות בשעות הלילה.

בנמל התעופה בן גוריון (נתב"ג) קיים איסור המראות לכלל כלי הטיס בין השעות 01:40 ו- 05:50. אך לאחרונה הועלתה הצעה להתיר המראות כלי טיס מנתב"ג בכל שעות הלילה.

על פי דעתם של מומחים, המראת כלי טיס בשעות הלילה מעל אזורי מגורים עלולה לגרום לרעש חזק ובלתי סביר, וזאת בניגוד לחוק למניעת מפגעים. כל המראה מנתב"ג חושפת כ-800,000 תושבים באזור לרעש.

מחקרים מדעיים שנערכו מוכיחים כי רעש מהמראות בלילה גורם בין היתר לנזקים בריאותיים, בשל שינה לקויה לאורך זמן. החשיפה לרעש מהמראות בלילה גורמת גם פגיעה בתפקוד העלולה לגרום למעורבות יתר בתאונות, וירידה בפריון העבודה והלמידה. בנוסף לכך, רעש כלי הטיס פוגע בערכם של נכסים – הוא מוריד את מחירם של בתי מגורים החשופים אליו.

יש לציין בהקשר זה כי בית המשפט האירופי לזכויות האדם קבע עוד בשנת 2001 שמַעבר כלי טיס בלילה בסמיכות לאזורים מאוכלסים מהווה פגיעה בזכויות הבסיסיות של אדם לשינה בריאה.

איך משפיע הרעש על הבריאות ועל איכות החיים שלנו? מה ניתן לעשות כדי למנוע או לצמצם את החשיפה שלנו לרעש ואת הנזקים שנגרמים לנו כתוצאה מכך?


המראה

 חשיפה לרעש – פגיעה בבריאות ובאיכות החיים
לאילו נזקים גורם רעש ממושך בסביבה?

לא מתים מזה, אבל...
כלי תחבורה, מכשירים חשמליים, כלי עבודה, מערכות קול... כל אלה הם מקורות של רעש המצויים בסביבה שלנו. לפעמים אנחנו מקבלים את הרעש שעולה מכל המקורות הללו כדבר מובן מאליו המאפיין את החיים שלנו בעידן המודרני. ואולי אנחנו חושבים שזה לא כל כך נורא שהרי רעש הוא לא מחלה ו"אף אחד לא מת בגלל רעש". אבל מסתבר שהחשיפה לרעש גורמת לנזק מצטבר שאת תוצאותיו אנחנו מרגישים לאחר זמן ממושך.

ואלה הנזקים שהרעש גורם:

  • פגיעה בגוף
    הרעש גורם לאיבוד שמיעה זמני או תמידי, מעלה את לחץ הדם, משבש את קצב הלב, מפריע לפעולת הכליות, גורם לעייפות.

    כיצד משפיע הרעש על השמיעה:
    • חשיפה ממושכת או פתאומית לרעש פוגעת בתאי השיער בשבלול שבאוזן הפנימית.
    • תאי השיער רגישים במיוחד ועלולים להיהרס מחשיפה לרעש.
    • הפגיעה בשמיעה עלולה להיות זמנית או תמידית.
    • בתחילה נפגעים התדרים הגבוהים, ובמשך הזמן נפגעים גם התדרים הבינוניים.
  • פגיעה בנפש
    הרעש גורם לתחושת פחד, לעצבנות ואף להתמוטטות עצבים. הרעש משפיע לרעה על כושר הריכוז, המחשבה, העבודה והלמידה, אינו מאפשר מנוחה, גורם לתחושה של חוסר אונים – וזו מגבירה את הדחף להשתמש באלימות נגד גורם הרעש.

  • נזקים לרכוש ולאיכות החיים
    הרעש הסביבתי גורם נזק כלכלי – הוא פוגם באיכות המגורים ובאיכות החיים ומוריד מערך הדירות.
הרעש הוא הפרעה סביבתית



על פי ההגדרה: רעש שעוצמתו יותר מ-70 דציבלים נחשב רעש מזיק; יותר מ-65 דציבלים – רעש הפוגע פגיעה של ממש באיכות החיים; יותר מ-60 דציבלים – רעש מפריע.
סביבות
על האתר
כלים
שתפו