על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > שינויי אקלים > התחממות כדור הארץ

המסת קרחונים

אסונות טבע אקלימיים: המסת קרחונים ועליית מפלס פני-הים
מה יקרה לערי החוף שלנו?

לכל האנשים בחוף, זהירות – הים עולה!
דמיינו לעצמכם את כדור הארץ ללא כיפות הקרח בקוטב הצפוני ובקוטב הדרומי. דמיינו שכל כמות הקרח הגדולה הזאת נמסה ונוספת אל מי האוקיינוסים... איפה תהיה ישראל במצב כזה? ומה יקרה למיליוני בני האדם החיים באזורי החופים בכל העולם?

חששות אלה אינם דמיוניים, כי ההתחממות הגדולה ביותר נמדדה באזורי הקטבים – באלסקה, בסיביר, באנטארקטיקה ובמרבית האוקיינוסים. מכיוון שהקרחונים שם רבים, התוצאה הישירה של ההתחממות באזורים אלה היא המסת הקרחונים.

להתחממות האוקיינוסים יש השפעה נוספת: עליית גובה פני הים. המים החמים מתפשטים, נפח מי האוקיינוסים גדל, ופני הים עולים ומציפים אזורי חוף רבים. ‏ואכן, במאה ה-20 ‏עלו פני הים בשיעור של 1–2 ‏מ"מ בכל שנה! (ממצא דומה נמצא גם במדידות בחופי ישראל.) התחזיות צופות כי עד שנת 2100 ‏יעלו פני הים בשיעור של 10–90 ס"מ! המשמעות של תחזית זו היא הצפת אזורים מיושבים והרס של מערכות מים עיליים ושל מי תהום.

אך אין צורך לחכות עוד 100 שנים כדי לחזות בהרס שיגרמו התחממות האוקיינוסים והמסת הקרחונים. כבר היום ניתן לחוש בהשפעה ההרסנית: קרחונים שנמצאים על כדור הארץ מאז תקופת הקרח האחרונה (כ-10,000 שנים) נמסים ונעלמים במאה השנים האחרונות. בתי גידול של חיות ומזונן נעלמים וגורמים לסכנת הכחדה של חיות אלה.

דוגמאות:

  1. דג הסלמון מרחקים עצומים באוקיינוסים בדרכו אל הנהרות הקרים בקנדה. שם הוא שוחה במעלה הזרם עד לאזורים הקרים במיוחד כדי להטיל את הביצים. כיום דגי הסלמון נאלצים לנדוד צפונה יותר באוקיינוסים במסע שמתיש את כוחותיהם.
  2. דובי הקוטב משתמשים במדפי קרח בקוטב להשגת מזון ולמחייה. המסת מדפי הקרח מאלצת את הדובים לשחות למרחקים גדולים יותר לשם השגת מזונם. במסעות אלה הם מתעייפים, מותשים ואוכלים פחות. מצבם הפיזי מסכן את בריאותם, עד כדי כך שהם הוכרזו לאחרונה מין בסכנת הכחדה.
  3. שוניות האלמוגים חיות בשיתוף (סימביוזה) עם אצות זעירות הנמצאות בתוך גוף האלמוג. אצות אלה מבצעות תהליך פוטוסינתזה והן חיוניות ביותר להזנת האלמוג שבו הן חיות. ההתחממות הגלובלית גורמת לעליית הטמפרטורה בים ועקב כך נפגעות אותן אצות. הפגיעה באצות עקב עליית טמפרטורת המים גורמת לתופעה הקרויה "הלבנת אלמוגים" תופעה זו פוגעת באלמוגים וגורמת עקב כך לפגיעה בכרבע ממיני בעלי החיים הימיים שתלויים בשוניות האלמוגים לקיומם.
סביבות
על האתר
כלים
שתפו