תחבורה - צורך אנושי
עוד בנושא
במה נבדל האדם משאר היצורים החיים?
לבני האדם, כמו ליתר היצורים החיים, יש צרכים קיומיים שאותם הם מספקים באמצעות אברי הגוף: נשימה, הזנה, רבייה ותנועה. אך בני המין האנושי, בניגוד ליצורים החיים האחרים, פיתחו דרך שונה להשיג את צרכי הקיום שלהם. דרך זו מבוססת על תבונתם - זוהי דרך הטכנולוגיה. באמצעות הטכנולוגיה מצליחים בני האדם להתגבר על מגבלות הגוף שלהם ולהתאים את עצמם כמעט לכל סביבה על פני כדור הארץ. בדרך הטכנולוגיה בני האדם מייצרים כלים ומכשירים שונים ובאמצעותם הם מגבירים את יכולות התנועה שלהם ביבשה: מכוניות ומשאיות, אופניים ואופנועים, רכבות ועוד; בים: סירות, אניות, רחפות, צוללות; באוויר: מטוסים, דאונים, בלונים פורחים. כל הכלים, המכונות והמכשירים הללו מאפשרים לנו, בני האדם, להגיע למקומות רחוקים יותר, במהירות גבוהה יותר ובמחיר זול יותר. וכמו כן, אמצעים אלה מאפשרים לנו גם להוביל משאות כבדים - מזון, מים ומוצרים טכנולוגיים שונים - מקצה אחד לקצה השני של העולם. וכך, פיתוח כלי התחבורה מאפשר לנו לחיות גם בסביבות מרוחקות וצחיחות שאין בהן מקורות מזון ומים. באמצעות התחבורה אנחנו יכולים לנצל את משאבי הסביבות הללו ולהפיק חומרים חיוניים לצרכים שונים.
![]() קטר ראשון בפלסטינה אמצעי התחבורה משנים גם פניה של החברה שאנחנו חיים בה. לדוגמה: קטר הקיטור המודרני שפותח בתחילת המאה ה-19 היה אמנם מכונה שפותחה לצורך הובלת פחם ונוסעים בין ערי המכרות, אך השינוי שהביא בעקבותיו היה עצום וגדול הרבה מעבר למה שחלמו או תכננו האנשים שבנו אותו. מרחקים "התקצרו", אנשים יכלו לנוע ממקום למקום במהירות, להעביר סחורות מכל סוג, להכיר את העולם, לחפש ולהחליף את מקומות מגוריהם בקלות יחסית. באנגליה, המקום בו הומצא קטר הקיטור, עלה מספר הערים ה"גדולות" (מעל 20,000 תושבים - מה שנחשב בימינו לעיירות קטנות) מ-13 ל-65 תוך מספר שנים קטן.
קטר הקיטור חצה גבולות ושינה את פני התחבורה גם בצרפת ואחר כך בכל אירופה. הוא "נדד" גם עד הודו ומעבר לים - שם כבש את המרחבים העצומים של צפון אמריקה והכניס את ארצות הברית לתנופה של פיתוח.
רעיונות נודדים על גלגלים וברוח מפרשים
חלון אל הים התיכון
הים התיכון, כשמו כן הוא: זהו הים שב"אמצע". במהלך ההיסטוריה קישר הים התיכון בין שלוש יבשות ובין הרבה עמים ותרבויות ששכנו מסביב לחופיו. בדרך הים נעו אנשים ממקום למקום והחליפו ביניהם סחורות וגם רעיונות. כך, לדוגמה, יכול היה יצרן יין ישראלי בימי קדם, להגיש משקה בכלי חרס יווני מעוטר, ויצרן בגדים רומאי יכול היה להשתמש בצבע שהופק מחלזונות ארגמן שגדלו בחופי ארצנו. בדרך זו גם עברו ממקום למקום רעיונות של עיצוב מבנים, אפנות של בגדים, וכך גם "נדדו" סיפורים, אגדות, מחשבות מעמיקות על החיים ורעיונות דתיים, הרחק מהמקום שבו חשבו עליהם.
|
