מסים: ההכנסות של המדינה
חשבתם פעם מאין מגיע הכסף לתשלום המשכורות לעובדי העירייה? למנקה או לרופא שלכם? הייתם מאמינים שהכסף הזה מגיע מאזרחי המדינה? מדינת ישראל גובה מס מכל האנשים שגרים כאן. בואו לקרוא קצת על מאחורי הקלעים של תקציב המדינה.

בוקר אחד, בדרך לבית הספר או לעבודה, נתקלתם בפקק ארוך ומעצבן. כשהתקדמתם ראיתם שהסיבה לעומס היא בניית כביש חדש. מאין יש למדינה או לעיר כסף לבנות כביש חדש, הרי בניית כביש עולה מיליוני שקלים?

הפעילות של המדינה עולה כסף רב. גם המשכורות של עובד הניקיון והרופא שלכם משולמות מקופת העיר. ומי משלם את המשכורת של המורה, המנהל, השומר ועובד הניקיון בבית הספר שלכם? נכון, המדינה. ועוד לא דיברנו על בניית גשרים, רכישת כלי נשק עבור הצבא, חשמל לתאורת הרחוב בשעות הלילה ועוד.

הוצאות המדינה בעבור אזרחיה מסתכמות מדי שנה במאות מיליארדי שקלים. מאין הגיע הכסף הזה?

הכסף מגיע מהאזרחים

ובכן, רוב הכסף של המדינה הוא מהכנסותיה ממסים.

%%_60_%%

מס הוא כסף שאזרחי המדינה משלמים. גם אלו שאינם אזרחים וגרים במדינה משלמים מסים.


הכסף שכל אזרח משלם מועבר ישירות לקופת המדינה. בתמורה לאלפי השקלים שכל אזרח משלם מדי שנה בתור מסים, הוא מקבל שירותים שונים מהמדינה. כך לדוגמה, מדינת ישראל מספקת לאזרחיה שירותי ביטחון: צבא ומשטרה; שירותי בריאות: קופות חולים ובתי חולים; שירותי חינוך: גנים, בתי ספר ואוניברסיטאות; שירותי תשתית שונים: תחבורה, ביוב, חשמל ומים; שירותי תקשורת ועוד ועוד.

ברוב המקרים איננו יכולים להחליט בעצמנו למה ישמש הכסף. אנו מעבירים את הכסף לקופת המדינה, ושר האוצר וראש הממשלה הם שקובעים כיצד לחלק את התקציב השנתי. כלומר: בעבור מה תשלם מדינת ישראל בשנת התקציב הקרובה, ועל מה היא תוותר השנה; איזה תחום יקבל נתח שמן מהתקציב ואיזה תחום יסתפק בסכום קטן.

סביבות
על האתר
כלים
יצירת קשר
תנאי שימוש|© כל הזכויות שמורות למדינת ישראל ולעמותת סנונית לקידום החינוך המתוקשב gov על הגובה!