מסים
כיצד אנחנו משלמים מס למדינה? מהם סוגי המסים? כיצד קובעים כמה צריך לשלם למדינה? ומה אנחנו מקבלים בתמורה למסים – אם בכלל?

מה הכנסה

על תושבי המדינה מוטלים עשרות סוגי מסים. המס המוכר מכולם הוא מס ההכנסה. מדובר במס שכל מי שמרוויח כסף חייב לשלם אותו.
מס הכנסה הוא המס העיקרי, והכספים שמגיעים ממנו לקופת המדינה הם ההכנסה העיקרית של המדינה. זהו מס מדורג: מי שמרוויח יותר משלם יותר מס, מי שמרוויח פחות משלם פחות מס.

מס ערך מוסף – מע"מ

מס אחר, שגם אתם משלמים, הוא מס ערך מוסף או בשמו המקוצר – מע"מ. את המס הזה אתם משלמים כמעט בכל פעם שאתם רוכשים מוצר: ספר, סרט, דיסק או משחק. על פי מס ערך מוסף, בכל קנייה הצרכן משלם לקופת המדינה מס בשיעור של חמישה עשר אחוזים וחצי (15.5%) מסכום הרכישה.
לדוגמה, אם בעל חנות נעליים מוכר נעליים במאה שקלים, אתם תצטרכו לשלם עוד חמישה עשרה אחוזים וחצי (15.5%) מע"מ, וביחד: מאה וחמישה עשר שקלים וחצי (115.5 ₪). בעל העסק גובה את המס ומעביר אותו למדינה. את סכום המס המדויק ששילמתם תוכלו למצוא בחשבונית שתקבלו מהמוכר, ובה מפורט סכום המע"מ. בעל העסק אינו רוצה להפסיד כסף ולכן פעמים רבות הוא מעלה את מחיר המוצרים.
מיסים


בהצעת התקציב לשנים 2009–2010 נעשו שני שינויים עיקריים במע"מ: ראשית, שיעור המס עלה ועומד על שישה עשר אחוזים וחצי (16.5%). שנית, הממשלה הציעה להרחיב את המע"מ ולהחיל אותו גם על פירות וירקות (בעבר המע"מ לא חל על פירות וירקות). משמעות הדבר היא שמחירי הפירות והירקות יזנקו למעלה בשיעור של שישה עשר אחוזים וחצי. ההצעה קוממה מאוד את המתנגדים לממשלה בכנסת (האופוזיציה) והם הכריזו כי ייאבקו בכל כוחם נגד הגזֵרה.

מס בריאות והביטוח הלאומי

מס אחר שמשלם כל מי שמרוויח כסף, הוא מס בריאות. שיעור המס הוא ביחס ישיר למשכורת. כלומר, מי שמרוויח יותר כסף משלם יותר מס. הכסף הנגבה ממס הבריאות מועבר לקופות החולים ולמערכת הבריאות בישראל.

גם הכספים המועברים לביטוח הלאומי הם סוג של מס, וגם כאן שיעור התשלום הוא על פי גובה ההכנסה. הכספים המועברים לביטוח הלאומי חוזרים לאזרח. כלומר, כאשר אזרח ישראלי מפוטר ממקום עבודתו, או חולה במחלה המונעת ממנו לעבוד, או לוקה בנכות או פורש לגמלאות – הוא מקבל כסף מהביטוח הלאומי.

למעשה, הביטוח הלאומי ומס הבריאות אינם בדיוק מס אלא סוג של ביטוח. האזרח משלם כסף בעבור שירותי בריאות וקבלת קצבה בעת משבר. כלומר, כל חודש אנחנו חוסכים סכום קטן למקרה שנזדקק לו. אף על פי כן הם נקראים 'מס' כי המדינה גובה אותם על פי חוק.


מס מגורים – ארנונה

ארנונה היא מס מגורים. כל מי שגר תחת קורת גג חייב לשלם סכום שנתי בעבור השירותים העירוניים שהוא מקבל מהעירייה: שירותי ניקיון, ביוב, פיתוח שטחים ירוקים, חינוך תרבות ועוד. מדובר בסכום שנתי בשיעור של כמה אלפי שקלים, תלוי בגודל הבית ובמיקומו.

כמו שראינו, יש סוגי מס שונים. לדוגמה, מס הכנסה הוא מס מדורג ונקבע על פי גובה ההכנסה. לעומת זאת, המע"מ אינו משתנה מאדם לאדם. יש מס על מזון ויש מס על מגורים.

זהו... כל מה שנשאר – שלכם לגמרי!

סביבות
על האתר
כלים
יצירת קשר
תנאי שימוש|© כל הזכויות שמורות למדינת ישראל ולעמותת סנונית לקידום החינוך המתוקשב gov על הגובה!