על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > המגוון הביולוגי > מינים פולשים

טיפול במינים פולשים בישראל

  מה עושים בישראל?
במשרד להגנת הסביבה מאמינים כי הטיפול בבעיית המינים הפולשים צריך להיות לְאוּמִי (כלומר: של כל האזרחים במדינה). לשם כך הוקמה לאחרונה וַעֲדָה רַב-מִשְׂרָדִית (כלומר: החברים בוועדה הם נציגים ממשרדי ממשלה שונים). לוועדה הזאת יש כמה תפקידים:
  1. לקדם את המחקר ואת הידע בנושא המינים הפולשים,
  2. להחליט על טיפול מידי במינים פולשים מזיקים במיוחד,
  3. לקדם את החינוך וההסברה, כדי למנוע ככל האפשר את חדירתם של מינים פולשים לארץ.

 

סיפורה של דבורת הדבש הננסית
לאחרונה, נצפו באילת ובקיבוץ איילות ריכוזים של מין פולש של דבורת דבש - דבורת הדבש הננסית. זוהי דבורה לא תוקפנית, וגודלה כמחצית מדבורת הדבש שאנחנו מכירים. היא בונה חלות קטנות חיצוניות על גבי שיחים ועצים ומקורה במזרח אסיה, אך לאחרונה הגיעה גם לירדן ולדרום ישראל. האורחות הלא קרואות התפשטו בכל האזור ובשל כך נוצר החשש שיתחרו עם דבורות הדבש המקומיות ויפגעו אגב כך בענף המכוורות.

יתרה מכך, ברשות חששו שבמידה שהדבורים יתפשטו למרכז הארץ, קיים סיכון כי הן יהוו איום על דבורות הבר, בין אם כתוצאה מתחרות על האבקה ובין אם כתוצאה מהעברת טפילים. כמו כן, דחיקת דבורת הבר עלולה לפגוע קשות בצמחיית הבר בישראל.

בימים אלה מתנהל מחקר ראשוני על הדבורים הפולשות בניסיון למנוע את התפשטותן של הדבורים והכוורות ולמזער נזקים. בשלב זה מרוכזים המאמצים בהובלת משרד החקלאות למציאת גורמי משיכה לדבורים אלו ובדיקת שיטות אפשריות ללכידה מסודרת של הדבורים. תושבי אילת התבקשו להירתם לעזרה ולהודיע אם הם נתקלים בקינים באזורם, ונעשה מאמץ לאיסוף מרבי של נחילים וחלות דבורים לצורך קידום הבדיקות הווטרינריות והמחקר לשיטות בפתרון הבעיה.

סביבות
על האתר
כלים
שתפו