על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > המגוון הביולוגי > מינים פולשים

סחר לא חוקי

  בפעם הבאה שתרצו לקנות תוכי...

האם אתם אוהבים טבע וחיות?
אם כן – אל תעודדו את הסַחַר הלא חוקי בחיות ובצמחי בר!

אסירים בבטן האנייה
צוות הפקחים של רשות הטבע והגנים התפרש ברחבי האונייה שעגנה בנמל חיפה. הפקחים החלו בחיפוש יסודי שהתחיל בסיפון, ואט אט ירד מטה, לתאי המגורים עצמם. אך החיפוש היה ללא תוצאות.

רגע לפני העזיבה הוחלט לרדת אל המחסנים הענקיים והטחובים של בולי העצים שהובלו בבטן האונייה. שם, בתוך אחד העצים, בחלל שנחפר, נמצאו מוסתרים שלושת הכלובים של תוכיי הג'אקו.

תוכים אלה, הנמצאים בסכנת הכחדה, חביבים על הילדים ומלהגים בעליצות, בדרך כלל בשפת האדם.

הפעם הם שתקו.

מתוך המאמר: ציפורים נודדות בסתר – הסחר הבלתי חוקי בבעלי חיים ובצמחים.
כתב: מזי מגנזי, רשות הטבע והגנים הלאומיים


צער בעלי חיים
הג'אקו האפור, התוכי החביב שחלק מכם מכירים, ואולי אף מגדלים בביתכם, הוא חיית בר, ומוצאו באפריקה. שם צדים אותו בניגוד לחוק , כדי למכור אותו כחיית מחמד.
הזוֹאוֹלוֹגִית ד"ר תמר רון הִמליצה לאסור לייבא את סוג התוכי הזה לארץ, והיא מסבירה מדוע:
"מדובר בבעל חיים אינטליגנטי מאוד, חברתי, שזקוק לתְנָאֵי הַחְזָקָה מיוחדים לרווחתו. כחיית מחמד הוא מוחזק בכלוב קטן, שאינו הולם את צרכיו, ובבידוד מוחלט מבני מינו. בכך יש ללא ספק התאכזרות ועבֵרה על חוק "צער בעלי חיים".

"האוּמנם ייפגעו [...] זכויותיהם של אזרחי ישראל, אם לא יורשו להחזיק תוכי (או מִינֵי חיות בר אחרות) בכלוב עלוב בביתם, תוך פגיעה בהישרדות [של] המין ובבית גידולו הטבעי?"

תוכיי ג'אקו, שצדו אותם לשם סַחַר, מוּבָלִים בתנאים קשים של צפיפות.
תנאים אלה גורמים מצוקה קשה לתוכים האינטליגנטים האלה ואף למותם של רבים.
מתוך אתר האינטרנט אנונימוס לזכויות בעלי חיים.


סחר לא חוקי בחיות ובצמחי בר: ענף הפשע השלישי בגודלו בעולם!
מאות מיליונים של חיות ושל צמחי בר נסחרים מדי שנה ברחבי העולם! העוסקים בכך מרוויחים סכומי כסף גדולים מאוד – מיליארדים של דולרים! אמנם מרבית הסחר הוא חוקי, אך חלק משמעותי ממנו אינו חוקי.

כיום הסחר הלא חוקי בבעלי חיים ובצמחים הוא ענף הפשע השלישי בגודלו בעולם (אחרי הברחת סמים וסחר בלתי חוקי בכלי נֶשֶׁק). רשתות הפשע המאורגן מעבירות ברחבי העולם קופים, ציפורים, נחשים, לטאות, דגים טרופיים, אלמוגים, קקטוסים ועורות של חיות. ועם התפתחות רשת האינטרנט, צצה סכנה חדשה: סחר לא חוקי במִינֵי בַּר באמצעות האינטרנט. כך העבריינים מציעים למכירה חיות נדירות, ובהן: טִיגְרִיס סִיבִּירִי, גוֹרִילָה וגִ'ירָף.

מה הם הנזקים של הסחר הלא חוקי?
בנוסף לסבל הרב שנגרם לחיות הבר, הסחר הלא חוקי בהן, וגם בצמחי בר, גורם נזקים משמעותיים:
  1. פגיעה במגוון הביולוגי – סחר במינים של בעלי חיים ושל צמחים שנמצאים בסכנת הכחדה, מאיים על המשך קיומם של מינים אלה, אשר מצבם קשה מאוד גם כך. הדבר נכון גם לגבי הסחר של חלקים מיצורים אלה, כגון: חִטִים של פִּילִים או עוֹרוֹת נְמֵרִים.
    דוגמה: מספר הקַרְנַפִּים בעולם ירד ירידה חדה, לאחר שצדו והמיתו אלפי קרנפים למטרה אחת – סחר בקרניים שלהם! מספרם היום: כעשירית מזה שהיה בשנת 1970!
    אך גם מינים שאינם נמצאים בסכנת הכחדה נפגעים קשות מן הציד למטרות סחר.

  2. התפשטות של מינים פולשים – מינים פולשים עלולים לפגוע בסביבה הטבעית, והם הסיבה השנייה בחשיבותה לפגיעה במגוון הביולוגי בעולם.
    דוגמה: הציפור מיאנה מְצוּיָה היא מין פולש שהתפשט בארץ. מקורו ככל הנראה בצַפָּארִי שנמצא בפארק הירקון.
    קראו עוד על מינים פולשים

  3. התפשטות של מחלות – על הסחר הלא חוקי בבעלי חיים ובצמחים אין פיקוח בריאותי, ולכן יש בו סכנה של חשיפה למחלות. המחלות עלולות לפגוע בגידולים חקלאיים, בחיות משק ואפילו בבני אדם.
    דוגמה: בשנים האחרונות הוברחו לארץ מאות תוכיי ג'אקו שהיו נגועים במחלה קטלנית לבני אדם.

  4. יבוא של יצורים חיים (בעלי חיים או צמחים) מסוכנים
    דוגמה: לאחרונה הִבְרִיחוּ לארץ דְגֵי פִּירָאניה. אלה הם דגים טורפים, שמוצאם בנהר האָמָזוֹנָס, בדרום אמריקה. פקחי רשות הטבע והגנים הלאומיים חששו שהדגים האלה יגיעו בארץ למאגרי מים ולחופים, ושם הם יפגעו במתרחצים ובבעלי חיים. במקרה זה נתפס העבריין והסכנה נמנעה.

דג פיראניה
סביבות
על האתר
כלים
שתפו