על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מפגעים בסביבה > קרינה

מקורות הקרינה

   מקורות הקרינה: קרינה מייננת

קרינה טבעית מן החלל ומכדור הארץ
כולנו, בני האדם והיצורים האחרים החיים על פני כדור הארץ, נמצאים באופן קבוע תחת "הפגזה"...

ודאי תשאלו: איך אפשר לחיות תחת הפגזה ולא להרגיש זאת? את ההפגזה הזאת איננו מרגישים, כי לא מדובר בפגזים של תותחים. זוהי "הפגזה" של... קרינה. היא מגיעה אלינו מן החלל המקיף אותנו (מן השמש ומן הכוכבים ומגרמי השמים האחרים). קרינה זו נקראת קרינה קוֹסְמִית (קוֹסְמוֹס = יקום, תבל).



הקרינה הקוסמית היא קרינה מייננת טבעית. אנו חיים איתה וחשופים אליה מרגע שנולדנו.

בנוסף לקרינה הקוסמית, אנו נחשפים גם לקרינה שמקורה בכדור הארץ – מן האדמה, מן המים ומן הצמחים, המכילים חומרים רדיו-אקטיביים. אנו נחשפים לקרינה שהם פולטים וסופגים אותה אל גופנו בצורות שונות:
  • כשאנו נושמים (לדוגמה: אנו נושמים את גז הרדון, הנפלט מהקרקע).
  • כשאנו שותים.
  • כשאנו אוכלים (אנו אוכלים מזון שמקורו בצמחים המכילים חומרים רדיו-אקטיביים וגם בבעלי חיים שניזונו מצמחים כאלה).

מקורות קרינה מעשי ידי אדם
רוב הקרינה המייננת שאנו נחשפים אליה (כ-81%), באה ממקורות טבעיים. שאר הקרינה (כ-19%) באה ממקורות קרינה מעשה ידי אדם. חלק זה של הקרינה הולך וגדל, ככל שאנו עושים שימוש רב יותר במקורות קרינה לצרכים שלנו.

 

רגע של התבוננות
עכשיו כשאתם יודעים, התבוננו מחדש בעצמים שבסביבה שלכם.
איך אנחנו, וכל מה שנמצא כאן על פני כדור הארץ, מושפעים מהחלל שסביבנו?
חזרה

מקורות הקרינה: קרינה לא מייננת

הסתכלו בסביבה שלכם – בבית וברחוב.

           

רשת החשמל, רשתות הטלפונים הסלולאריים, רשתות הטלוויזיה והרדיו וגם תנורי המיקרוגל בבית – כל אלה הם מקורות של קרינה לא מייננת בסביבה שלנו. האנרגיה של קרינה זו נמוכה מהאנרגיה של הקרינה המייננת, אך גם היא עלולה לפגוע בסביבה ובבריאות שלנו.

רשת החשמל
רשת החשמל כוללת קווי מתח גבוה, תחנות הַשְׁנָאָה (טְרַנְסְפוֹרְמָטוֹרִים) ועוד – כל אלה פולטים קרינה בתדירות נמוכה מאוד ויוצרים בסביבה שדות חשמליים ושדות מגנטיים.

רשתות הטלפונים הסלולאריים
הידעתם שישראל תופסת את המקום השמיני בעולם בשימוש בטלפונים סלולאריים? כמחצית האוכלוסייה בישראל משתמשת בטלפונים סלולאריים. השימוש בטלפון הסלולארי עוזר לנו לשמור על קשר עם חברים ועם משפחה, אך ככל שאנו משתמשים יותר בטלפונים הסלולאריים, כך אנו נחשפים יותר לקרינה לא מייננת!

הטלפונים הסלולאריים ומוקדי השידור שלהם (האנטנות) פולטים קרינות שונות (קרינת רדיו וקרינת מיקרו). בכל שנה מספר המשתמשים ברשת הטלפונים הסלולאריים גדל, ועמו גם הצורך בשיפור הקליטה בכל מקום בארץ. כדי לספק את כל אלה – מציבים עוד ועוד אנטנות. עד שנת 2004 הוצבו כ-6000 אנטנות בכל רחבי הארץ. לקרינה שפולטים הטלפונים הסלולאריים והאנטנות הסלולאריות עשויה להיות השפעה על הבריאות.

בנוסף, לרשת האנטנות יש השפעה על הנוף – בדמות אנטנות גדולות רבות מאוד הבולטות בסביבה.

כדי להפחית את הפגיעה בנוף הוקמה ועדה לעיצוב האנטנות הסלולאריות ולשילובן בנוף.

היכן יש אנטנות בסביבה שלי?
באתר של המשרד להגנת הסביבה תמצאו מפה מעודכנת ואינטראקטיבית של האנטנות הסלולאריות בארץ.
בדקו היכן הוצבו אנטנות כאלה באזור מגוריכם.

מוקדי שידור רדיו וטלוויזיה


אנטנת רדיו

כדי שנוכל לקלוט בבית את שידורי הרדיו והטלוויזיה, נפרשה בכל הארץ רשת משדרים של הרדיו ושל הטלוויזיה. (חברת בזק היא המפעילה של הרשת.) משדרי הרדיו והטלוויזיה פולטים קרינת רדיו בעצמות שונות, בהתאם לאזור שאותו "מכסה" המַשדר ולעצמת השידור הדרושה.

גז הרָדוֹן

עולה מהסלע, מתחת לרגלינו...
רָדוֹן הוא גז טבעי, חסר צבע, חסר ריח וחסר טעם. ואם אין לו צבע, אין לו ריח ואין לו טעם – איך אפשר לדעת שהוא קיים בסביבתנו? אכן, קשה מאוד לדעת זאת! ומדוע חשוב לדעת זאת? – כי אם הרדון מצטבר, הוא עלול להזיק לבריאותנו!

הרדון נפלט לאוויר מסוגים שונים של קרקעות וגם ממים ואפילו מחומרי בניין.

הוא נוצר באדמה כתוצאה מהתפרקות של שני יסודות רַדְיוֹ-אַקְטִיבִיִים (אוּרַנְיוּם וְרַדְיוּם), הנמצאים באופן טבעי כמעט בכל סוגי הקרקעות. לאחר שהגז נוצר בתוך האדמה, הוא עולה דרך סדקים ונקבוביות בסלעים, עד שהוא יוצא אל מעל פני האדמה.

הרדון יכול לחדור לבתי מגורים דרך פתחים וסדקים ברצפת הבית, דרך צינורות המים וצנרת אחרת, והוא אף חודר אל הבתים על ידי חלחול דרך רצפת הבטון (גם אם אין בה סדקים!).



גז הרדון והבריאות שלנו
הרדון מצוי באופן טבעי באוויר, ולכן כולנו נושמים אותו. באוויר החופשי הוא נמהל ואף נסחף ברוח, אך בחדרים בלתי מאווררים הרדון עלול להצטבר ולהזיק מאוד לבריאותנו!

כאשר הרדון מתפרק באוויר, הוא משחרר אטומים רדיו-אקטיביים .האטומים נספחים לחלקיקי אבק, וכשאנו נושמים, הם מגיעים אל הריאות שלנו עם האוויר. חלקיקי האבק הרדיו-אקטיביים שנמצאים בריאות שלנו, פולטים קרינה רדיו-אקטיבית. קרינה זו עלולה, לאחר שנים רבות, לגרום למחלה ממאירה - סרטן הריאות.

במקומות מסוימים, מומלץ: בדיקת רדון בבית
המשרד להגנת הסביבה ממליץ לבדוק את ריכוז הרדון בבתים במקומות אלה: בחדרים צמודי קרקע, במרתפים ובחדרים לא מאווררים.
מומלץ במיוחד לבדוק זאת באזורים בארץ שיש בהם ריכוז גבוה של גז הרדון בקרקע (למשל: בערד, במעלה אדומים, בירושלים ובכרמיאל).
לא כל אחד יכול לבצע בדיקה כזאת, אלא רק אנשי מקצוע מיוחדים. אלה הם בודקים מוסמכים, שיש להם גַלָאִים (מכשירים מיוחדים לגילוי הרדון) באישור של המשרד להגנת הסביבה.


סביבות
על האתר
כלים
שתפו