על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מפגעים בסביבה > סוגי קרינה

קרינת רנטגן

  קרני רנטגן וקרינה רדיו-אקטיבית

קרניים חודרות
האם עשו לכם פעם צילום שיניים? אם כן, בוודאי שמתם לב שלפני הצילום הניחו על החזה שלכם מעין "סינר" כבד. תפקידו של "סינר" זה הוא להגן על הגוף שלכם מפני ההשפעות המזיקות של קרינת הרנטגן (קרני איקס), שמכשיר הצילום פולט. האנרגיה של קרני הרנטגן גבוהה מאוד, ולכן הן חודרות בקלות מבעד לעור ולרקמות הרכות שבגופנו ומספקות לנו מידע חשוב על מצב השיניים והעצמות. ה"סינר" מכסה חלקי גוף שאין צורך לצלם, וכך הם מוגנים מפני הקרינה המזיקה.


צילום רנטגן של השיניים

בדומה לקרינת רנטגן, גם הקרינה הרדיו-אקטיבית היא קרינה מייננת, בעלת אנרגיה גבוהה, העלולה לגרום בגופנו לשינויים בחומר התורשתי שבתוך התאים ולהגביר את הסיכון להתפתחות של מחלות ממאירות.

הקרינה הרדיו-אקטיבית נפלטת בתהליך ההתפרקות של חומרים מסוימים - חומרים רדיו-אקטיביים (כגון: אוראניום או רדון). גם לה יש שימושים חשובים ברפואה, בתעשייה ובמדע.

הקרינה הרדיו-אקטיבית יכולה לפגוע בנו ישירות, דרך העור, אך אנו עלולים להיחשף אליה גם כשאנו שואפים אוויר (למשל: גז הרדון) או כשאנו בולעים מזון ומים המכילים חלקיקים רדיו-אקטיביים. חלקיקים אלה מתפרקים ופולטים קרינה רדיו-אקטיבית בתוך הגוף.




סמל הקרינה הרדיו-אקטיבית

כדי להפחית את הסכנות של חשיפה לקרני רנטגן ולקרינה רדיו-אקטיבית בשימוש רפואי, תעשייתי, או מדעי, עושים שלושה דברים:
  • מקפידים שהחשיפה תהיה קצרה ככל האפשר.
  • שומרים על מרחק בטוח ממקור הקרינה.
  • מגינים על חלקי הגוף מפני הקרינה.

המשרד להגנת הסביבה הקים עשר תחנות ניטור לקרינה סביבתית ברחבי הארץ. תחנות אלה מודדות באופן רציף את רמות הקרינה הרדיו-אקטיבית באוויר ומסוגלות להתריע באופן מידי על זיהום רדיו-אקטיבי.

בנוסף, המשרד להגנת הסביבה בודק חומרים רדיו-אקטיביים בדוגמאות של קרקע, של מים, של צמחים ושל מזון, ומפקח על בדיקות של גז הרדון.

 
קרניים מסתוריות

וילהלם רנטגן לא הבין מה פשרה של הקרינה שהתגלתה לעיניו בחדר המעבדה. קרניים בלתי נראות שיצאו מתוך מכשיר שהתקין, חדרו דרך קרטון עבה ושחור שעמד בדרכן וזהרו מאחוריו. אחרי כמה ניסויים נוספים, המדען ביקש מאשתו להניח את כף ידה מתחת למכשיר שפלט את הקרינה והביט בפליאה בתמונת העצמות שהופיעה על לוח צילום. לקרינה המסתורית הזו הוא קרא "קרינת X".

כיום, כמעט שאין אדם בעולם המודרני שלא שמע על הקרינה הזו – הידועה גם בשם "קרינת רנטגן", על שמו של האיש שגילה אותה. זמן קצר אחרי שהתגלתה, החלו להשתמש בה לצרכים רפואיים – לצילום שיניים ולצילום אברים פנימיים של גוף האדם. חלף זמן לא רב עד שהתגלו גם הסכנות שבקרינה הזו ועל הצורך להיזהר מחשיפה אליה.


22 בדצמבר, 1895 ידה של אנה רנטגן, אחד מצילומי הרנטגן הראשונים שנעשו על ידי וילהלם רנטגן
סביבות
על האתר
כלים
שתפו