על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > מפגעים בסביבה > חומרים מסוכנים

חומרים מסוכנים בתעשייה

  איך מעבדים את חומרי הטבע?
  • חומרים בשירות חומרים
    עולם המוצרים הטכנולוגיים התפתח בזכות עיבוד משאבי הטבע והפקת חומרים לצורך ייצור מוצרים. כדי להפוך את החומרים הטבעיים שאנחנו שואבים מן הסביבה לחומרים שמהם ניתן לייצר מוצרים שונים, יש צורך בתהליכי עיבוד שונים. תהליכים אלה עוזרים לנו לשנות את תכונותיו של החומר הטבעי ולהתאים אותן למוצרים שאנחנו מייצרים, כדי לענות על הצרכים שלנו.

  • מתכות
    אם תחפשו בטבע, בכל העולם, את המתכות כפי שאתם מכירים אותן: מבריקות, גמישות, חזקות, מצלצלות... קרוב לוודאי שלא תמצאו. רוב המתכות מופיעות בטבע בתוך סלעים והן אינן דומות כלל לחומרים שאנחנו מכירים מהמוצרים שלהן. בדרך כלל המתכות מופיעות בטבע בתרכובות כימיות מוצקות המכילות חומרים נוספים. כדי להפריד את המתכת מן התרכובת הטבעית שבה היא נמצאת, משתמשים לעיתים בחומרים מיוחדים. החומרים הללו יוצרים תגובה כימית עם התרכובת הטבעית, וכתוצאה מהתגובה, המתכת המבוקשת נפרדת מהתרכובת ואנחנו מקבלים אותה במצב טהור.

  • צבעים
    אי אפשר לדמיין את הסביבה שאנחנו חיים בה - הבתים, המכוניות, הבגדים, הרהיטים - ללא צבעים. את רוב המוצרים שאנחנו מייצרים אנחנו צובעים בשלל צבעים (אפילו את המזון שלנו אנחנו צובעים בצבעי מאכל). הצבעים הללו עשויים מחומרים שפיתחנו במיוחד. חלק מהם משמש אותנו גם כדי להגן על המוצרים מפני שמש, אוויר ולחות, ולשמור עליהם לאורך זמן.

  • הנפט ומוצריו
    מקורם של רוב חומרי הדלק שבהם אנחנו משתמשים לצורך ייצור אנרגיה הוא בנפט שאותו אנחנו שואבים מסלעי כדור הארץ. הנפט הגולמי, כפי שהוא מופיע בטבע - עמוק בתוך הסלעים - הוא נוזל שחור וסמיך. כדי להפיק ממנו מוצרים לשימושים שונים, הנפט עובר תהליך של זיקוק שבו, באמצעות חימום, מפרידים סוגים שונים של חומרי דלק וגם זפת ואספלט. חלק מהחומרים שמופרדים בתהליך הזיקוק עוברים לתעשייה, ושם מעבדים אותם למוצרים חדשים, כגון: פלסטיק, גומי, צבעים, בשמים, חומרי ניקוי, תרופות ועוד.


רגע של התבוננות
עכשיו כשאתם יודעים, התבוננו מחדש בכל המוצרים בסביבה שלכם.
נסו לשער ממה הם עשויים ובאילו חומרים השתמשו כדי לייצר אותם.

 

ענן קטלני
העיר בוהפל, הודו. הלילה שבין 2 ל- 3 בדצמבר, שנת 1984.
באמצע הלילה, כשתושבי העיר בוהפל ישנו במיטותיהם, אירעה תקלה במפעל לחומרי הדברה סמוך לעיר. מים חדרו לתוך מכל של חומר רעיל וגרמו לתגובה קטלנית: ענן של גז פרץ מהמכל והתרומם מעל העיר בוהפל. אלפי אנשים התעוררו במיטתם בתחושה שריאותיהם בוערות. אלפים מתו מיד, אלפים רבים עוד יותר מתו מאוחר יותר ורבים אחרים לקו במחלות קשות.

האסון הנוראי בבוהפל לא קרה בגלל איתני הטבע. האחריות על ייצור החומר הרעיל, השימוש והטיפול בו מונחת על כתפיהם של בני אדם. אנשים, שהתרשלו בתכנון והתרשלו בתחזוקה של ציוד, הם שגרמו לתקלה והם שהביאו למותם של אלפי אנשים ולפגיעה בבריאותם של עוד אלפים רבים.


המפעל בבוהפול

אסון בוהפל הוא האסון התעשייתי החמור ביותר בהיסטוריה. האסון הוא תוצאה של שימוש בחומרים מסוכנים, והוא ממחיש את הסכנה הכרוכה בכך: סכנה לבריאותם של אנשים וסכנה לשלומה של הסביבה ושל כל היצורים החיים בתוכה.

מהי ההשפעה של חומרים מסוכנים על האנשים ועל הסביבה?
מהי ההשפעה של שאריות החומרים הללו – הפסולת – על האנשים והסביבה?

סביבות
על האתר
כלים
שתפו