|
מה קורה כשחומר מסוכן דולף לסביבה?
תאונה במעגל גדול
מאות תקריות חומרים מסוכנים מתרחשות בישראל מדי שנה. תקרית חומרים מסוכנים היא אירוע שבו מעורב חומר מסוכן, והיא עלולה לגרום נזקים רבים לכל מה שיש בסביבה: לאדם (לבריאותו ולרכושו), לבעלי חיים, לצמחים, למים ולקרקע. תקרית חומרים מסוכנים עלולה להתרחש במקומות שונים, כגון: בתוך מפעל (כאשר משתמשים בחומרים המסוכנים או במקום האחסון שלהם), או בזמן הובלת החומר המסוכן בכביש, ברכבת או בצינורות. הסיבות לתקרית חומרים מסוכנים הן מגוונות: אחסון לא נכון, תקלה טכנית, שימוש לא זהיר, תאונה ועוד.
שריפה במפעל חיפה כימיקלים
מי מטפל בתקרית חומרים מסוכנים? כאשר תקרית כזאת מתרחשת, חשוב מאוד למהר ולהגיע למקום ולטפל במצב המסוכן במהירות רבה ובזהירות רבה.
ישנם כמה גופים שתפקידם לטפל בתקרית חומרים מסוכנים. כדי להצליח בטיפול המהיר בתקרית, חשוב מאוד שגופים אלה ישתפו פעולה ביניהם ויתאמו את פעולותיהם.
המטפלים בתקריות חומרים מסוכנים הם:
- שוטרים: מפקדים על כל הכוחות המשתתפים בטיפול בתקרית, חוסמים כבישים, ואם צריך הם מפנים את בני האדם מן הסביבה של התקרית.
- כבאים (שירותי כיבוי אש והצלה): מכבים את האש ומטפלים בחומר המסוכן באמצעים המתאימים.
- אנשי המשרד להגנת הסביבה: מזהים את החומרים המסוכנים המעורבים בתקרית, בודקים את הריכוז (הכמות) שלהם באוויר ומעריכים עד כמה הם מסוכנים לסביבה. בהתאם להערכה זו, הם ממליצים למשטרה לפנות תושבים מהאזור, לסגור כבישים וכדו'. אנשי המשרד להגנת הסביבה הם אלה שקובעים שהאירוע הסתיים, נותנים הנחיות לסיום הטיפול באזור התקרית ועוקבים אחרי הביצוע של ההנחיות האלה.
ציוד וניידת לטיפול בחומרים מסוכנים של המשרד להגנת הסביבה
- אנשי מגן דוד אדום: מטפלים בנפגעים ומביאים אותם במהירות לבתי חולים.
- מוקד הסביבה
בשנת 1993 הקים המשרד להגנת הסביבה מרכז מידע ומבצעים, שתפקידו לתמוך בפעולות של כוחות ההצלה בשעה שהם מטפלים בתקריות של חומרים מסוכנים. היום מוקד הסביבה מבצע את הפעולות האלה. הוא מספק מידע על חומרים מסוכנים, מקבל פניות בכל שעות היממה, ומפעיל את אנשי המשרד לפי הצורך, בעיקר בעת תקריות של חומרים מסוכנים. מספר הטלפון של מוקד הסביבה הוא: 9253321 - 08.
|