על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > שינויי אקלים > החור באוזון

אוזון טוב

יש גם "אוזון טוב" - שכבת האוזון
איך יכול חומר רעיל להיות גם חומר טוב?

מסנן הקרינה של כדור הארץ
גבוה גבוה באטמוספרה, 40-20 ק"מ מעל לראשינו, נמצאת שכבת האוזון. שכבה זו נכללת בתוך שכבה גדולה יותר, שנקראת סְטְרָטוֹסְפֶרָה*. שכבת האוזון אינה שכבה אחידה ורציפה כמו שכבת סלעים, אלא תחום גבהים באטמוספרה, המכיל ריכוז גבוה יחסית של גז האוזון.

תצפיות מלמדות שקרינת השמש משתנה כאשר היא עוברת בשכבת האוזון: חלק מן הקרינה נבלע בשכבה זו ואינו מגיע אל הקרקע. החלק שנבלע הוא הקרינה העל-סגולה, שהאנרגיה שלה גבוהה, והיא מזיקה מאוד ליצורים חיים. אם כן, שכבת האוזון פועלת כמסננת יעילה ומועילה. המולקולות של האוזון בולעות היטב את הקרינה העל-סגולה המזיקה שמגיעה מן השמש, וכך הן מגינות על קיום החיים בכדור הארץ.
באופן טבעי, קיים שיווי משקל באטמוספרה השומר על קיומה של שכבת האוזון: בכל רגע מולקולות של אוזון מתפרקות, אך אל דאגה - אחרות נוצרות במקומן! תהליך מעגלי זה של פירוק ויצירה של אוזון שומר עלינו מפגיעתה הרעה של הקרינה העל-סגולה.
אם נפר את האיזון בכך שנהרוס יותר מולקולות של אוזון מאלה שנוצרות בתהליכים הטבעיים - נגרום לעצמנו סכנה גדולה...


שכבת האוזון מגנה עלינו מהקרינה
העל-סגולה המסוכנת.
אך מה קורה כאשר יש "חור"?
 
 
  הידעת?
כיום בישראל, מספר מקרי סרטן העור הוא רב ביותר ביחס למספר התושבים (אוסטרליה נמצאת במקום הראשון). מספר חולי סרטן העור גבוה ביותר בערי החוף - אילת, חיפה ותל אביב. מספר מקרי הסרטן הולך וגדל בעיקר בשל הקרינה הרבה באזורנו.
סביבות
על האתר
כלים
שתפו