"חומץ חומץ משמים"… לפני כ-30 שנה, בשנות ה-70 של המאה הקודמת, החלו יערות באירופה ובארצות-הברית למות ללא סיבה ברורה. המחקר המדעי גילה את הסיבה: גשם חומצי. הגשם החומצי הוא אחת הבעיות הסביבתיות החמורות ביותר בעולם, ובמיוחד באירופה ובצפון אמריקה.
יערות מתים
מהו גשם חומצי ולמה זה קורה?
איך הגשם "מתלכלך"? גשם חומצי תחילתו בגשם רגיל, אך כשהוא עובר דרך אוויר מזוהם, החומרים המזהמים מתמוססים בטיפות המים והגשם נעשה חומצי. למעשה, המונח גשם חומצי כולל גם סוגי משקעים אחרים: שלג, טל וערפל. ברשימת ה"משקעים" החומציים נכללים גם חומרים יבשים, כגון חלקיקים חומציים ואף גזים חומציים. פגיעתו של גשם חומצי רעה. הוא פוגע בעצים, מחמיץ את מי האגמים ואת מקווי המים המתוקים ופוגע בשרשרת המזון בהם. גשם חומצי פוגע במבנים מעשי ידי אדם ומשחית פסלים המוצבים בחוץ.
הידעת?
הגשם החומצי ביותר שנמדד עד כה בפסגות ההרים ברחבי העולם, היה חומצי פי 2000 ממי גשם רגילים. גשם כזה מזכיר בחומציותו מיץ לימון.
כיצד הופך גשם לחומצי? גשם רגיל הוא חומצי מעט (בהשפעת הפחמן הדו-חמצני שבאוויר, הנמס בטיפות המים), אך בעשורים האחרונים הפך הגשם באזורים מתועשים בעולם לחומצי מאוד - עד פי 100 מגשם רגיל! מה גורם לכך? הסיבה העיקרית להיווצרות הגשם החומצי היא זיהום האוויר, שמגיע ממקורות שונים: מתחנות כוח, מתחבורה ומתעשייה. במדינות המתועשות כמויות עצומות של גפרית דו-חמצנית ותחמוצות חנקן נפלטות לאוויר בכל שנה. הגזים האלה מתמוססים במי הגשם ויוצרים בהם חומצות.
ומה היא בכלל חומצה? בבית שלנו יש חומצות רבות: מיץ לימון, חומץ וכדומה. אחד מסימני ההיכר לחומצות הוא הטעם החמוץ שלהן.
זהירות! החומצות מסוכנות מאוד. אסור לטעום אותן ואסור אפילו לגעת בהן, כי הן עלולות לגרום לכוויה קשה!
כאשר חומצות מגיבות עם חומרים הנקראים בסיסים, הן יוצרות תרכובות שנקראות: מלחים. (כן, כן, מלח הבישול שנמצא במטבח הוא תוצר התגובה בין חומצה לבסיס.) האם יש בבתים שלנו גם בסיסים? כן - באבקת האפייה, באבקת הכביסה, בסבונים ובחומרי ניקוי רבים. את מידת החומציות או הבסיסיות של חומר מודדים ביחידת מדידה שנקראת "ערך ההגבה", ומסמנים אותה בסימן pH. חומר שמידת ה-pH שלו היא עד 7 הוא חומצי. חומר שמידת ה-pH שלו היא מעל 7 הוא בסיסי. חומר שמידת ה-pH שלו היא 7 הוא נייטרלי. גשם חומצי יכול להיות חומצי מאוד - עד ערך הגבה (pH) של 3.5-3!
באיור הבא תוכלו לראות מהו ה-pH של חומרים שונים, המוכרים לכם.
רוצים לבדוק את רמת החומציות של חומרים נוספים שיש בביתכם? תוכלו לעשות זאת בעזרת נייר לקמוס, המצוי במעבדות בית הספר.
|