על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > שינויי אקלים > מדבור

סביבה הופכת למדבר

מהי תופעת המדבור והיכן היא מתרחשת?

לאן נעלמו הצמחים?
שטחים רבים על פני כדור הארץ מכוסים במדבריות צחיחים. הסביבה שנמצאת בשולי המדבריות נהנית מכמות גדולה מעט יותר של משקעים, ובקרקע שמתפתחת בסביבה הזו מתקיימים סוגים שונים של צמחים. בעשרות השנים האחרונות, במקומות שונים בעולם, הסביבות הללו שבשולי המדבריות הולכות והופכות לאזורי מדבר צחיחים. תהליכים אלה קורים כאשר הקרקעות שמכסות את שולי המדבר נהרסות, מאבדות מפוריותן, מתפוררות ונודדות ברוח.
תהליך זה שבו הופכות קרקעות פוריות לאזורי מדבר נקרא "מדבור".
תופעת המדבור מתרחשת בכל יבשות העולם לבד מאנטארקטיקה והיא משפיעה על חייהם של מיליוני בני אדם – בסין, במונגוליה, באזור הסאהל שבאפריקה, באמריקה הצפונית וגם בישראל.
תופעת המדבור משפיעה על חייהם של למעלה מ-250 מיליון בני אדם ברחבי העולם, ובעתיד, כמיליארד בני אדם ביותר ממאה מדינות בעולם עלולים להיפגע מתהליכי מדבור של קרקעות. רובם של אנשים אלה חי במדינות עניות.


איך הפכה ימה מתוקה למדבר מלוח
עד לשנת 1960 הייתה ימת אראל, השוכנת במרכז אסיה, הימה הפנים-יבשתית הרביעית בגודלה על פני כדור הארץ. לצורך השקיית גידולים חקלאיים, היטתה ממשלת ברית המועצות (רוסיה) את מי הנהרות שזורמים אליה. כתוצאה מכך החלה הימה להתייבש. בתוך ארבעים שנה איבדה ימת אראל כ-60% משטחה, מפלס פני המים של הימה ירד בשיעור של 16 מטרים והיא איבדה 80% מנפח המים שלה. באותו הזמן עלה שיעור המליחות שלה בלמעלה מפי שלושה.
הצטמקות הימה חוללה שינויים משמעותיים במזג האוויר בסביבה: ימי הקיץ הפכו חמים יותר והחורף נעשה קר יותר. בעקבות ירידת פני המים, נחשפו שולי הימה ובמקומות שהיו פעם מכוסים מים נוצרו משטחי מלח נרחבים. משטחים אלה חשופים כעת לסופות רוח המפזרות את חלקיקי המלח למרחקים גדולים. המלח מתפשט באוויר כאבק, וכשהוא שוקע על פני הארץ הוא גורם לנזקים כבדים לקרקעות ולצמחייה בסביבה הקרובה וגם הרחוקה.
הפיכתה של ימת אראל למדבר היא אחד מהאסונות הסביבתיים החמורים ביותר בתקופתנו.

מהם הגורמים לתופעת המדבור שבה נגרמים נזקים לסביבה הטבעית ולגידולים החקלאיים? מה מידת השפעה שלנו, בני האדם, על התהליכים הללו וכיצד ניתן לצמצם את נזקיה של התופעה הזו?

סביבות
על האתר
כלים
שתפו