על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > אוויר > זיהום אוויר

תחבורה וזיהום אויר

ביבשה, באוויר ובים - יותר אנשים, יותר מכונות, יותר זיהום
התבוננו בגרף שלפניכם. חשבו: מה המשמעות של העלייה המתמדת במספר כלי הרכב: מה קורה לסביבה כאשר בונים וסוללים תשתיות למספר הולך וגדל של כלי התחבורה השונים: כבישים, גשרים, מסילות ברזל, שדות תעופה, תחנות דלק, נמלים, מעגנות ועוד? חשבו עוד: מה קורה לאיכות האוויר כתוצאה משרפת חומרי דלק המשמשים להנעת מספר הולך וגדל של כלי תחבורה ביבשה, בים ובאוויר?


הכנת תשתיות כביש פוגעת בשטחים הפתוחים
באדיבות ארכיון לשכת העיתונות הממשלתית



תמונת מצב בישראל: העלייה במספר כלי הרכב

התפתחות התחבורה המודרנית קשורה למהפכה התעשייתית ולתחילת השימוש בחומרי דלק ושריפתם לצורך הפקת אנרגיה. אבן הדרך העיקרית בהתפתחות זו הייתה הופעת קטר הקיטור הראשון. כיום אנחנו קוראים בחיוך על תגובתם של האנשים למראה "המפלצת" פולטת העשן שנעה במהירות על מסילת ברזל. כמה מהם חששו שהעשן הזה יהרוג את הציפורים באוויר. פחות ממאתיים שנים חלפו מאז ועולמנו התמלא במסילות ברזל, כבישים, מחלפים, מגרשי חניה ומגוון עצום של כלי רכב - ביבשה, בים ובאוויר. במהלך הזמן התמלאה האטמוספרה שמעלינו ב"עשן" המכונות וכלי התחבורה. כל אותם הגזים שנפלטים לאוויר מאיימים לא רק על הציפורים אלא על כל היצורים החיים על פני כדור הארץ.

 

יום ללא מכוניות

יום אחד בשנה, ביום כיפור, מתרוקנים הרחובות ממכוניות, ואנו, הולכי הרגל, "כובשים" את העיר ונהנים מהחוויה המיוחדת של הליכה ברחוב שקט ללא כלי רכב. זה היום שבו אנחנו יכולים גם לנשום מלוא הריאות! בכל שנה ביום כיפור, זיהום האוויר יורד בצורה ניכרת ועומד על רמה נמוכה בהשוואה ליום רגיל. אך גם "חג האוויר והשקט" הזה נגמר, יחד עם היום הקדוש, וזיהום האוויר והרעש עולה בחזרה במוצאי החג - עם תחילת נסיעת המכוניות.
איך גרמה התפתחות אמצעי התחבורה בשנים האחרונות לפגיעה בסביבה שבה אנחנו חיים? מה הקשר בין השימוש בחומרי דלק להנעת כלי רכב ובין האוויר שאנחנו נושמים והמים שאנחנו שותים, ואיך כל זה קשור לאקלים העולמי? מה ההשלכות של הנזקים הללו על עתידנו ועל עתיד החיים על פני כדור הארץ?

 
סביבות
על האתר
כלים
שתפו