בכל שעה, בכל יום, כמויות עצומות של חומרים נפלטות לאוויר - רובם תוצאה של פעילות האדם. כמויות אלה הן הרבה מעבר ליכולת 'הספיגה' של האוויר. כאשר חומר מסוים נמצא באוויר בכמות, הפוגעת בחי ובצומח על פני כדור-הארץ - האוויר מזוהם!
שבעה חומרים עיקריים מזהמים את האוויר
1.חלקיקים מכירים את האבק השחור, המצטבר על חלונות המכונית, על עלי הצמחים הצומחים ליד כבישים ראשיים וליד מחצבות? - זהו זיהום האוויר הנראה. חלקיקים זעירים, הנישאים באוויר, שוקעים על עצמים בסביבה ונשאפים אל ריאותינו. חלקיקים אלה מורכבים, בדרך כלל, מחלקיקי פיח ומחומרים נוספים.
מאין החלקיקים מגיעים אל האוויר? המקורות לחלקיקים הם מגוונים. ישנם מקורות טבעיים (כגון: סופות חול או אבקת פרחים), ויש חלקיקים המגיעים אלינו כתוצאה מפעילויות האדם (כגון: מחצבות, עשן מתנורי הסקה ביתיים ומתעשייה, שרפת דלק בכלי רכב ועוד).
"היום הכתום" ב 30.4.2001 צילמה: ד"ר נורית קינן
הנזקים החלקיקים חודרים אל גופנו דרך מערכת הנשימה, והם עלולים לגרום לגירויים ולקשיים בנשימה. החלקיקים הקטנים ביותר הם המסוכנים ביותר לבריאות, כי הם חודרים עמוק יותר למערכת הנשימה. למי זה מסוכן? אנשים בקבוצות סיכון הם, למשל: חולי קצרת (אסתמה), שהם רגישים במיוחד לחלקיקים באוויר.
2.פחמן חד-חמצני מאין הפחמן החד-חמצני מגיע אל האוויר? פחמן חד-חמצני הוא גז חסר צבע וריח, הנוצר בעיקר משרפת דלק עם כמות בלתי מספקת של חמצן (שרפה לא שלמה) במנועים של כלי רכב. בשנים האחרונות שיפרו את מנועי כלי הרכב, ולכן כמות הפחמן החד-חמצני באוויר ירדה. למרות זאת, במרכזי ערים סואנות כמות הפחמן החד-חמצני עדיין גדולה.
הנזקים החשיפה לפחמן חד-חמצני מסוכנת. הוא חודר דרך הריאות למערכת הדם ופוגע בהובלת החמצן בגוף. חשיפה לכמויות קטנות של פחמן חד-חמצני גורמת לסחרחורות, לבחילות, לכאבי ראש, לפגיעה בערנות ועוד. חשיפה לכמויות גדולות, שיכולה להתרחש באזורים סגורים, עלולה לגרום להרעלה חריפה - לאובדן הכרה ואף למוות מחנק.
זהירות, סכנה בבית! הסכנה העיקרית לפגיעה מפחמן חד-חמצני היא בבית! כיוון שגז זה חסר צבע, חסר ריח וחסר טעם - אנו עלולים לא לחוש בו, כאשר הוא נפלט ממכשירים ביתיים, כגון: תנורים לחימום או בישול, המבוססים על שרפה של דלק או של גז.
לכן, חשוב מאוד להקפיד שחלונות יהיו פתוחים, כאשר מכשירים אלה פועלים! ועוד דבר חשוב: לבדוק מדי פעם שמערכות החימום וההסקה בבית תקינות!
3.עופרת
מאין העופרת מגיעה אל האוויר? רוב העופרת שבאוויר מקורה ברכב מנועי, ויתר העופרת מגיעה אל האוויר מן התעשייה. בעבר היו מוסיפים לדלק עופרת, כדי לשפר את תכונותיו. כיום, בעיקר תודות לטכנולוגיות חדשות, הופחתה תכולת העופרת בדלק, וכמות העופרת באוויר פחתה בצורה ניכרת.
הנזקים ילדים רגישים לפגיעה מעופרת הרבה יותר ממבוגרים. ואכן, העופרת היא מזהם אוויר המזיק במיוחד לתינוקות ולילדים בגיל הרך.
חשיפה לחומר זה, אפילו לכמויות קטנות יחסית, עלולה לגרום להרעלת עופרת, והתוצאות עלולות להיות קשות: פגיעה במערכת העצבים, במערכת הדם ובכליות, פגיעה בייצור תאי דם אדומים, במח העצמות ועוד. בנוסף, חשיפה לעופרת עלולה להגדיל את הסיכויים לחלות בסרטן.
אנו קולטים עופרת לגופנו מן האוויר (דרך מערכת הנשימה), וגם מן המים ומן המזון (דרך מערכת העיכול). אמנם כמות העופרת הנמצאת, בדרך כלל, באוויר קטנה בהרבה מזאת הנמצאת במזון, אך עופרת החודרת לגוף דרך מערכת הנשימה נספגת יותר בדם.
4.תחמוצות חנקן
בתמונת הערפיח מעל תל-אביב תוכלו להבחין בשכבה בצבע חום-אדמדם. צבע זה נגרם מכמות גבוהה של תחמוצות חנקן באוויר.
ערפיח מעל תל-אביב, 27.9.99. צילום: אלי גנור. מאין תחמוצות החנקן מגיעות אל האוויר? שרפת דלק במנועים של כלי רכב ובתחנות כוח יוצרת טמפרטורות גבוהות מאוד (3000-1600 מעלות צלזיוס). בטמפרטורות אלה החנקן שבאוויר מגיב עם החמצן שבו, והתוצאה היא תרכובות של חנקן עם חמצן - תחמוצות חנקן.
הנזקים תחמוצות החנקן פוגעות במערכת הנשימה של האדם ושל בעלי-חיים וגורמות נזק קשה לצמחייה. המפגש של תחמוצות אלה עם אדי המים שבאוויר יוצר חומצה, הגורמת ליצירת גשם חומצי.
5.גפרית דו-חמצנית גשם חומצי בוודאי שמעתם על תופעת הגשם החומצי המזיק מאוד לסביבה, לאדם ולרכוש. אחד הגורמים ליצירת גשם חומצי הוא הגז גפרית דו-חמצנית. כאשר הגפרית הדו-חמצנית שבאוויר מתרכבת עם אדי המים שבו, התוצאה היא טיפות מים זעירות, המכילות חומצה חזקה (חומצה גופריתנית). כאשר טיפות אלה יורדות עם הגשם - הגשם הזה הוא חומצי.
באופן דומה גם תחמוצות חנקן יוצרות גשם חומצי.
הגשם החומצי גורם נזקים חמורים ליערות. מאין הגפרית הדו-חמצנית מגיעה אל האוויר?
הגפרית הדו-חמצנית נוצרת באופן טבעי בהתפרצויות של הרי געש. אנו, בני האדם מוסיפים לאוויר עוד מחומר מזיק זה, כשאנו שורפים חומרי דלק המכילים גפרית: פחם ודלק. בחומרים אלה משתמשים בעיקר בתחנות כוח, בבתי זיקוק, בייצור נייר ועוד. הגופרית הדו-חמצנית נוטה להיצמד לחלקיקים שבאוויר, שאנו שואפים לריאותינו.
כיום משתדלים להשתמש בסוגי דלק ופחם, שכמות הגפרית בהם נמוכה (דלי גופרית), או בגז טבעי. ואכן, פליטת הגופרית הדו-חמצנית לאוויר פחתה, אם כי הבעיה לא נפתרה לגמרי.
6.אוזון הי, רגע!, משהו פה לא ברור! מה הקשר בין אוזון לבין זיהום אוויר? הרי האוזון הוא טוב, כי הוא מגן עלינו מפני קרינת השמש העל-סגולה...
יש אוזון 'טוב' ויש אוזון 'רע'
מולקולה אחת של אוזון מורכבת משלושה אטומים של חמצן. האוזון ה'טוב', המוכר לנו מן הידיעות על 'החור באוזון', הוא גז המצוי בשכבות הגבוהות של האטמוספרה. שם הוא מגן עלינו מפני הקרינה העל-סגולה המזיקה, שמקורה בשמש. אבל, אותו הגז בדיוק, שנמצא נמוך יותר, סמוך לפני כדור-הארץ - כלומר, באוויר שאנו נושמים - הוא מזהם אוויר רעיל!
האוזון ה'רע' - איך הוא נוצר וכיצד הוא מזיק? האוזון ה'רע' הוא תוצאה של פעולת קרני השמש על מזהמי אוויר, ובעיקר על פחמימנים ועל תחמוצות חנקן. האוזון ה'רע' פוגע במערכת הנשימה וגורם לגירוי ניכר בעיניים ובאף.
7.פחמימנים פחמימנים הם תרכובות של מימן עם פחמן. מקורם של רוב הפחמימנים באוויר הוא טבעי: הגוף שלנו וגופם של כל היצורים החיים מכיל פחמימנים. כאשר יצורים חיים מתים, גז מתאן משתחרר, והוא המקור העיקרי לפחמימנים באוויר.
מאין הפחמימנים מגיעים אל האוויר? פעילות האדם יוצרת סוגים רבים של פחמימנים, ביניהם חומרים העלולים להזיק לבריאות. פחמימנים אלה נוצרים בעיקר משרפה לא שלמה (שרפה עם כמות בלתי מספקת של חמצן) של דלק במנועי רכב או מהתאדות של דלק. צינור הפליטה (ה'אגזוז') של מכוניות, למשל, פולט יותר מ200- פחמימנים שונים! גם תעשיות של פלסטיק, של צבעים ושל חומרים כימיים פולטות פחמימנים.
הנזקים חלק מהפחמימנים הנפלטים לאוויר מכלי רכב וממקורות נוספים, עלולים להגביר את הסיכוי לחלות בסרטן ובמחלות קשות אחרות. בנוסף, פחמימנים משתתפים ביצירה של האוזון ה'רע' - אשר גם לו השפעה שלילית על בריאותנו.
|