התפלת מים
איך עוד מייצרים "זהב לבן" ?
להוציא מתוק ממלוח
התבוננו בים הגדול: מקור המים שלנו הוא מים מלוחים מן הים. מהו התהליך הטבעי שהופך מים מלוחים למים מתוקים? מי מתפיל את המים ב"מתקן" הענקי הזה?
אם תתבוננו בתחתית של סיר או של קומקום מים, לאחר שהתאדו מהם המים שרתחו בהם, תראו על קרקעית הסיר שכבה לבנבנה של המלחים ושל חומרים אחרים שהיו במים. המים שהתאדו הם מים מתוקים, ללא מלחים.
בצעו את הניסוי הבא: הרתיחו (בעזרת מבוגר) מי מלח בתוך סיר קטן. כשהמים ירתחו, קרבו אל אדי המים (בזהירות, שלא להיכוות מהאדים הרותחים) מכסה קר של סיר או צלחת הפוכה. המים יתעבו ויהפכו לטיפות על המכסה. טעמו מהם - הם מתוקים! מה שעשיתם הוא התפלת מים - הוצאת המלחים ממים מלוחים, על מנת לקבל מהם מים מתוקים, טובים לשתייה. השיטה שהשתמשתם בה נקראת זיקוק מים. שיטה זו של התפלת מים היא אחת מכמה שיטות ידועות, והיא גם העתיקה שבהן. בנוסף לשיטה זו, קיימות כיום שיטות אחרות להתפלת מים, המשתמשות בטכנולוגיות מתקדמות. |
מתקן התפלה במעגן מיכאל - רכז התפלה
האפשרות להוציא מלחים ממים נשמעת מפתה... אילו יכולנו להוציא בקלות את המלחים ממי הים, למשל, הייתה לנו כמות מים (כמעט) בלתי מוגבלת! אך למעשה תהליך ההתפלה של מים בכמות גדולה אינו כה פשוט. בישראל המגבלה העיקרית בהפקה של כמויות גדולות של מים מתוקים בהתפלה ממים מלוחים היא המחיר! התהליך יקר מאוד. בנוסף לכך, התהליך צורך אנרגיה רבה (ולכן הוא גורם לזיהום אוויר ולבזבוז של משאבי טבע).
למרות זאת, ובגלל משבר המים בישראל, צופים כי בעתיד נשתמש ביותר ויותר מים מותפלים, וכי זה יהיה אחד הפתרונות למחסור שלנו במים.