על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > ים וחופים > מסע מים אל ים

פגיעה בבתי גידול

  דוגמה להרס בית גידול: שונית האלמוגים במפרץ אילת

מה הקשר בין מה שאנחנו עושים ביבשה ובין האלמוגים שבים?

מזהמים כאן, משפיעים שם
זיהום האוויר בגזי חממה הנפלטים מכלי רכב, תחנות כוח ומפעלי תעשייה, גורם להתחממות כדור הארץ .החוקרים משערים שעליית הטמפרטורה בעולם גורמת לאלמוגים הרגישים לפלוט את האצות השיתופיות שלהם. תופעה זו נקראת הלבנת אלמוגים, והיא עלולה להשמיד אותם...

האלמוגים סובלים גם מתוצאותיהן של פעילויות אנושיות אחרות: הבנייה בחופים, הזרמת ביוב ביתי ותעשייתי אל הים, דליפות נפט, חקלאות ימית, וכמו כן משבירת חלקים מהשונית, למשל על ידי תיירים וצוללים – במכוון או בשוגג.

השונית באילת – רגע לפני שיהיה מאוחר מידי
שונית האלמוגים במפרץ אילת היא אחת השוניות הצפוניות ביותר בעולם, ועד לאחרונה היא נחשבה לאחת המרהיבות והעשירות ביותר במגוון האלמוגים והדגים שלה. אך שונית האלמוגים באילת סובלת מתוצאותיה של פעילות האדם ומצבה חמור מאוד. בשנים האחרונות הלכה השונית והידרדרה: המים הכחולים איבדו מצלילותם, אלמוגים רבים מתו, והואט קצב ההתחדשות והיצירה של מושבות אלמוגים חדשות. יחד עם ההידרדרות של השונית חלה ירידה גם באוכלוסיות של מינים שונים הקשורים לשונית.

יש הטוענים שבקצב כזה ייתכן שבעוד כ-5 שנים תיכחד שונית האלמוגים באילת ואיתה תיעלם לחלוטין סביבת החיים הייחודית הזו מנופה הימי של העיר אילת. הדבר עלול להתרחש אם לא יינקטו בקרוב צעדים קיצוניים לשמירה על השונית.


כדי להציל את מפרץ אילת חשוב לשמור על האיזון העדין שבין צורכי הפיתוח לבין סביבת החיים במפרץ אילת.

מה מזהם את מי הים במפרץ אילת?
רוב גורמי הזיהום במפרץ אילת נוצרים בחלקו הצפוני. שתי ערים היושבות באזור זה תורמות לכך: אילת בצד הישראלי ועקבה בצד הירדני.

  • דלק ושמנים למיניהם – אלה מגיעים אל המפרץ מכמה מקורות: התנועה הערה של כלי השיט (יאכטות, מכליות נפט, ספינות מטען גדולות ועוד) והפעילות בנמלים, במסופי הדלק (הירדניים והישראליים) ובמעגנות (מרינות).
    דלק שדלף אל מי הים יכול להתפשט ותוך דקות אחדות להרוס חלקים בשונית האלמוגים, שתהליך צמיחתה נמשך מיליוני שנים.

  • שפכים עירוניים – לעיר אילת ולעיר עקבה, היושבות על חופו הצפוני של המפרץ אילת, יש מתקנים לטיהור שפכים. אבל כשיש תקלות, שפכים לא מטוהרים זורמים אל מי המפרץ.

  • אבק פוספטים – הַטְעָנַת פוספטים על האניות בנמל אילת ובנמל עקבה יוצרת ענני אבק השוקעים במי המפרץ, ומעכירים ומזהמים אותם. לאחרונה נבנה מתקן הטענה משוכלל, המצמצם במידה רבה את כמות האבק הנפלט.

  • החקלאות הימית – גידול דגי ים בכלובים תת ימיים במפרץ אילת עמד במשך שנים רבות במרכזו של מאבק ציבורי נרחב. מחקרים מדעיים שונים הוכיחו כי הפרשות הדגים, שאריות המזון וחומרים אחרים של החקלאות הימית פוגעים באיכות של מי הים במפרץ ובשוניות האלמוגים. כנגד אותם מחקרים, טענו מגדלי הדגים שגורמים אחרים הם האחראיים לזיהום ולפגיעה בשונית האלמוגים. בסופו של דבר, הוויכוח הסתיים וכלובי הדגים הוצאו ממפרץ אילת.
סביבות
על האתר
כלים
שתפו