הולדת האטמוספרה וראשית החיים איך נולדה האטמוספרה היחידה במערכת השמש שמאפשרת חיים?
מתוך הענן מדענים משערים שכוכב הלכת שלנו – ארץ, נוצר לפני 4.6 מיליארד שנים מתוך ערפילית (ענן) של גז שבתוכה התנגשו והתלכדו גופים מוצקים קטנים. בשלב זה היה כדור הארץ עשוי ממַגְמָה - חומר צמיגי (נוזלי וכבד) לוהט. ייתכן שכבר בשלב הזה היה כדור הארץ עטוף בשכבה של גזים, אך הייתה זו שכבה דלילה ביותר שהכילה שני גזים: מימן והליום. גזים קלים שהתנדפו אל החלל וכמעט נעלמו מהאטמוספרה.
מתוך "הסיר" הרותח לאחר כמה עשרות מיליוני שנים כדור הארץ החל להתקרר ופני השטח שלו הפכו לקרום מוצק וקשה. מתחת לקרום הקשיח הזה הוסיפה לפעול מַגְמָה לוהטת שהתפרצה דרך סדקים והרי געש ושחררה לאוויר גזים שהצטברו מעל פני כדור הארץ. מדענים משערים שאטמוספרה זו הכילה בעיקר פחמן דו-חמצני, אדי מים, חנקן וגופרית. בשלב זה כמעט ולא היה חמצן באטמוספרה.
מים משמים כדור הארץ מקיף את השמש במרחק (ממוצע) של 150,000,000 ק"מ. המרחק מהשמש קובע את עוצמת הקרינה ואת הטמפרטורה שעל פני כדור הארץ. כדור הארץ שלנו הוא כוכב לכת ייחודי במערכת השמש מכיוון שהוא כוכב הלכת היחידי שיש בו מים במצב צבירה נוזלי. בשל עובדה זו, חלק גדול מאדי המים שהיו בשכבת האטמוספרה התעבו למים, ירדו כמשקעים ומילאו את האוקיאנוסים והימים שעל פני כדור הארץ.
אוצר של חיים, או: מי נתן מתנה לעצמו? באטמוספרה העוטפת אותנו יש 21% חמצן. בזכות החמצן יש חיים על פני כדור הארץ. מניין הגיע לאטמוספרה החמצן שחיוני כל כך לחיים? תתפלאו, מן החיים עצמם
בתוך המים נוצרו בתהליך מופלא יצורים חיים. היצורים הראשונים היו יצורים חד תאיים - יצורים קטנים מאוד ופשוטים המורכבים מתא אחד בלבד שניצלו את הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה על ידי הטמעה (פוטוסינתזה) ובאמצעות אנרגיית השמש הפיקו מזון ואנרגיה לקיום חייהם. הם גם יצרו חמצן ופלטו אותו לאטמוספרה וככל שהתפתחו ונוספו יצורים חיים כך נוסף עוד חמצן לאטמוספרה עד שבשלב מסוים נוצר האוזון. שכבת האוזון בלעה את הקרינה המסוכנת של האולטרא-סגול, סיפקה הגנה ליצורים החיים ואפשרה את התפתחותם של צמחים ובעלי חיים מורכבים יותר. כך, לאט לאט התמלאה האטמוספרה בחמצן. שיעורו של החמצן מגיע היום ל- 21% מכלל הגזים שנמצאים באטמוספרה והוא מאפשר את החיים על פני כדור הארץ.
אם כן, אפשר אולי לומר, שהחיים יצרו לעצמם סביבה נוחה (עם חמצן) ובתוכה הם התפתחו על שלל צורותיהם - צמחים ובעלי חיים.
|