חוקים להגנה על בעלי חיים
איך מגנים על בעלי החיים שבסביבה שלנו? משמרת הסביבה
מישהו כולא את כלבו ונותן לו לילל במשך כל היום? מישהו הרחיק את הגורים שהמליטה החתולה שלו ונטש אותם בשכונה מרוחקת? דברים שאנחנו – יחידים ומוסדות ציבור – עושים, משפיעים על איכות הסביבה שבה אנחנו חיים. אחד האמצעים לבלום את הפגיעה בניקיון הסביבה הוא ניסוח חוקים וכללים שקובעים באופן ברור מה לעשות ומה לא לעשות בסביבה שלנו. כדי שחוקים אלה יהיו יעילים, אנחנו - אזרחים פרטיים ושליחי ציבור - צריכים לפקוח עין ולראות מה נעשה סביבנו, ואם צריך – לדווח ולפעול. החוקים להגנת הסביבה קובעים גם את העונשים שיוטלו על כל אלה שפוגעים בסביבה – אם מתוך רשלנות או אפילו בכוונה. יש לזכור: גם מתן עונש היא דרך ללַמד אנשים על חשיבותה של הסביבה ועל הצורך להגן עליה. גם לבעלי חיים יש זכויות גם לבעלי חיים יש זכויות. זכויות אלה מוגדרות ומעוגנות בחוקיה של מדינת ישראל. בישראל קיימים שלושה חוקים עיקריים העוסקים בהגנה על בעלי חיים:
זהו החוק המרכזי המגן על בעלי החיים בישראל. עיקרי חוק זה קובעים כי:
חוק צער בעלי חיים (ניסויים בבעלי חיים) תשנ"ד - 1994 חוק זה עוסק בהסדרת ניסויים בבעלי חיים. במסגרת חוק זה נוסדה "המועצה לניסויים בבעלי חיים", שהיא הגוף המרכזי הממונה על ניסויים בבעלי חיים. תפקידיה העיקריים של המועצה הם לקבוע כללים בנוגע לעריכת ניסויים בבעלי חיים ורישוי מוסדות שיערכו ניסויים בבעלי חיים. עיקרי החוק, פרט לייסוד המועצה, קובעים כי:
חוק להגנת חיית הבר (שמירה על חיות בר) תשט"ו - 1955 חוק זה הוא הוותיק בחוקי ההגנה על בעלי חיים בישראל. במסגרת חוק זה מוגדרת "חיית בר", והחוק עצמו עוסק בהסדרת הציד (שיטות ציד אסורות ואזורי ציד אסורים) ובכל הנוגע להחזקת חיות בר ולסחר בהן. עיקרו של החוק: אסור לצוד, ללכוד, לתפוס ולהרוג חיות בר ללא רישיון מיוחד, וזאת על מנת לשמור עליהן מפני פעילות האדם, המאיימת על קיומן. אולם, כדי לשמור על זכויות בעלי החיים לא די בחוק. צריך גם להסביר לציבור מדוע חשוב לשמור על זכויות בעלי החיים, לעזור לבעלי חיים במצוקה, להפחית את מספר בעלי החיים חסרי הבית, לעזור במניעת התעללות בבעלי חיים ועוד. |