|
יחמור - אייל ולא חמור עוד בתקופת התנ"ך חי היחמור בארצנו הקטנטונת בשקט ובשלווה, רועה בחורשים וביערות שבצפון הארץ. היחמורים שייכים למשפחת האיילים, ולמרות שמם, הם אינם קרובים לחמור, אלא נקראים כך בגלל צבעם האדמדם (חמור=אדום).
מתי ולמה נעלם היחמור מארצנו? בתחילת המאה שעברה החלו בארץ לצוד את היחמורים בהמוניהם ומספרם הצטמצם עד מאוד. במקביל, נכרתו שטחים נרחבים של יערות, ששימשו מקום מסתור וסביבת חיים ליחמורים. כל אלה גרמו להיעלמותו של היחמור מנופי ארצנו, עוד לפני מלחמת העולם הראשונה.
השבה לטבע באותם ימים סברו שהיחמורים נכחדו לא רק מישראל, אלא מהעולם כולו. אך בשנת 1955 איתר הברון פון אופל (יצרן מכוניות אך גם זואולוג חובב) עדר של יחמורים באיראן. פון אופל הביא כמה מהם לגן החיות שלו בגרמניה והחל להרבות אותם. בשנת 1960 הביאו את צאצאיהם של אותם יחמורים לישראל ובכך החלה למעשה הפעולה של השבת היחמורים לנוף הארץ.
יחמורים בגרעין הרבייה בחי-בר שבכרמל: זכר (עם הקרניים המסועפות), נקבה ועופר. הצילום באדיבות רשות הטבע והגנים הלאומיים.
השבה לטבע היא פעולה שמטרתה להחזיר לאזור המחיה הטבעי בעלי חיים או צמחים שנעלמו ממנו לזמן רב. תהליך ההשבה לטבע הוא ממושך, ובכל מקרה הוא דורש שלב של אקלום, שבו מרגילים את בעלי החיים לשטח החדש.
כיצד מחליטים אילו מינים ניתן להשיב לטבע? הארגון הבינלאומי לשימור הטבע קבע מספר אמות מידה (קריטריונים) לבחירת המינים להשבה, ביניהן:
- מי שנכחד אחרון - מושב לטבע ראשון!
- ניתן להשיב לטבע מין לאחר שהוסרו הסיבות שבגללן המין נכחד מסביבת החיים שלו (לדוגמה: הופסק הציד), ולא חלו שינויים משמעותיים בסביבה זו.
היחמורים "עולים" לארץ הזוג הראשון של יחמורים איראנים הובא לארץ מגרמניה ושוכן בגן החיות שבתל אביב. מאוחר יותר הצטרפו אליהם יחמורים שהובאו מאיראן והם הועברו לשמורת החי-בר שבכרמל. לאחר מכן עודדו רבייה של היחמורים במכלאות, שמיקומן דומה ככל שניתן לבית הגידול שבו ישוחררו. בשלב הבא, אקלמו את היחמורים המיועדים לשחרור בשטח נרחב יותר מחוץ למכלאות, אך עדיין במתחם עם גדרות. לאחר תקופת האקלום שוחררו יחמורים רבים לטבע בנחל כזיב שבגליל המערבי. כיום רועים בשטח כ-100 יחמורים, שאפילו מצליחים להמליט ולהעמיד דורות חדשים!
היחמור שב הביתה לאחר שנים רבות. אנו מקווים כי הפעם נדע לשמור בהצלחה עליו ועל ביתו.
רוצים לפגוש יחמורים?
- את בעל החיים הנחמד הזה תוכלו לפגוש בגן החיות התנ"כי בירושלים, השותף למפעל ההשבה לטבע. קיים בו גרעין רבייה של יחמורים.
- תוכלו לפגוש אותו גם בחי-בר כרמל.
|