על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > המגוון הביולוגי > שמירה על המגוון הביולוגי

סיפורו של הבז האדום

  באלונה אומרים: "קן לבז האדום"
זהו סיפור על מסירות ועל אהבה גדולה לבעלי חיים... ילדים מיישובי המועצה האזורית אלונה, בדרום הכרמל, מטפלים בבז האדום במסירות רבה ומצילים את חייהם של עשרות גוזלים. כך הם מגדילים את הסיכויים של עוף זה, הנמצא בסכנת הכחדה בארץ ובעולם, להינצל מהכחדה.

מיהו הבז האדום?
הבז האדום הוא עוף דורס קטן, מסדרת דורסי היום (גם הנצים והעיטים שייכים לסדרה זו). צבע נוצות הגב של הזכר הוא חום-אדמדם, ומכאן שמו. הבזים האדומים הם עופות נודדים, המגיעים אלינו מאפריקה בעונת האביב. בארץ הם מקננים ומגדלים את גוזליהם, ולקראת סוף הקיץ הם עוזבים אותנו, בדרכם חזרה לאפריקה.



ויש לו גם "כרטיס ביקור".

הבז האדום בסכנת הכחדה!
מתחילת המאה שעברה (לפני כמאה שנים) הצטמצם מאוד מספרם של הבזים האדומים בארץ - מאלפי בזים עד לכ-400 זוגות מקננים בלבד. כיום מוגדר הבז האדום עוף בסכנת הכחדה בארץ ובעולם!

מה פוגע בבז האדום?
הסיבות המשוערות לפגיעה בבזים הן: הרעלות; הצטמצמות השטחים הפתוחים המשמשים להם שדות ציד; הרס קנים; תחרות עם מינים אחרים; טריפת גוזלים; ועוד.

"חיה עירונית"
מקום מושבם של רוב הבזים האדומים המקננים כיום בארץ, הוא בתוך יישובים, ממש בקרבת בני אדם. המושבות הגדולות ביותר שלהם הן באזור ירושלים וביישובי המועצה האזורית אלונה, בדרום הכרמל. בזים רבים בוחרים לבנות את הקן שלהם בעליות גג ובגגות ישנים. לכן הם חשופים כל כך לפגיעה, וקניהם בסכנת הרס - כתוצאה מהריסת מבנים, בנייה חדשה ושיפוץ גגות.

ילדים לוקחים אחריות לשמירה על הבזים האדומים
חשיבות השמירה על הבז האדום מפני הכחדה גבוהה עוד יותר, בשל הקרבה שלו לבני האדם.
ילדי המועצה האזורית אלונה זוכים לראות את הבז האדום מקרוב, כי הוא מקנן ממש סמוך לבתיהם, ולעתים אף בגגות בתיהם. בשנת 1976 החל לפעול בבתי הספר במועצה האזורית אלונה פרויקט חינוכי. בפרויקט לומדים על עוף זה ועל החשיבות שבהצלת בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה. התלמידים המשתתפים פעילים מאוד: הם בונים תיבות קינון לבזים האדומים המתארחים בגגות בתיהם, צופים בפעילות המתרחשת בקן, מסייעים בשמירה עליו ואף מצילים גוזלים שנפלו מהקן...



וגם בירושלים אומרים "קן לבז האדום"
לפרויקט השמירה על הבזים האדומים הצטרפו גם תלמידי בתי ספר מירושלים וגם תלמידי בית ספר ביריחו (אשר גם לידם מקננים הבזים האדומים). בעונת הקינון אף נעשו מפגשים בין ילדי הפרויקט מירושלים ומיריחו.
סביבות
על האתר
כלים
שתפו