על הגובה > סבבה > מידע סביבתי > שינויי אקלים > התחממות כדור הארץ

תוצאות התחממות


מה יקרה אם תהליך ההתחממות לא ייעצר?

התחזית: קודרת, אלא אם כן...
מאז שנת 1860 עלתה טמפרטורת כדור הארץ בערך בחצי מעלה. בעשורים האחרונים הואץ תהליך ההתחממות, וצפוי שעד שנת 2100 תעלה הטמפרטורה על פני כדור הארץ במעלה אחת עד 3.5 מעלות צלסיוס!
התחממות זו, שמקורה בפעילות של בני האדם, כבר גורמת לשינויים במזג האוויר בכל העולם, להפשרת קרחונים, לעלייה במפלס הים, להצפות של אזורים חופיים נרחבים, לבצורות, לגלי חום ולשריפות, לירידה ביבולים ועוד.

התחממות כדור הארץ: מה עלול לקרות?

 

תחזיות שינויי אקלים באגן הים התיכון:
  • עליית טמפרטורה ממוצעת של 5.1-2.2 מעלות (°C) וירידה בכמויות הגשמים בתחום של 27-4% עד סוף המאה ה-21, בהשוואה לסוף המאה ה-20
  • התגברות ועלייה בשכיחות של אירועי מזג אוויר קיצוניים כגון גלי חום, בצורות ושטפונות
  • האצה בתהליכי מדבור
  • הכחדה של מינים הרגישים לאקלים והופעת מינים האופייניים לאזורים חמים ויבשים יותר
  • פגיעה בענפי החקלאות, התיירות והדייג
ובארץ שלנו
  1. עלייה של פני הים: כ-60% מן האוכלוסייה בישראל חיים באזור החוף הצר. עלייה של 30 ס"מ בפני הים התיכון "תנגוס" כ-60 מטרים מקו החוף שלנו. (חשבו איך ייראה החוף שאתם מכירים והמבנים הסמוכים לו!)
  2. התייבשות מקורות המים: הצטמצמות המשקעים והתגברות האידוי עלולים לצמצם את היצע המים בישראל של שנת 2100 ב-60%.
  3. פגיעה באיכות המים: הצטמצמות המשקעים, עליית פני הים והגידול באידוי יגרמו להמלחה ניכרת במאגרי המים המתוקים: אקוויפר ההר ואקוויפר החוף (אקווַת ההר ואקווַת החוף).
  4. תזוזה של קו המדבר וצמצום משקעים: כידוע, קו המדבר מחלק את ישראל לשני אזורים: דרומי וצפוני. החלק הדרומי הוא אזור מדברי, והצפוני הוא אזור פורה. אם קו המדבר יזוז צפונה וינגוס מהאזור הפורה, התוצאה תהיה פחות משקעים ומחסור במים לשתייה ולחקלאות.
    חוקרים צופים כי עד שנת 2100 יצטמצמו מאגרי המים בישראל בשיעור של 25%, וכבר עתה הירידה בכמות המשקעים בצפון ניכרת.
  5. שינוי מערכות אקולוגיות: חמסינים בתכיפות גבוהה עלולים לגרום לנדידה של חרקים מאפריקה לישראל, ובהם גם מעבירי מחלות ומזיקים לחקלאות.

 

נקודה למחשבה
מחסור במים הוא גורם להתלקחות סכסוכים בין מדינות. לכן יש חשש שעם התגברות המחסור במים עקב התחממות כדור הארץ, יפתחו מדינות, שלא יוכלו לספק את הצורך של אזרחיהן במים, במתקפה צבאית על שכנותיהן.

ואצלנו? – המזרח התיכון עני במים, ולכן המים הם סלע מחלוקת בסכסוך בין המדינות באזור. יש חוקרים הסבורים כי מלחמת ששת הימים פרצה בגלל מחלוקת על מים בין ישראל לסוריה.

 

ובעולם כולו:
  1. מחיקת שטחים מאוכלסים באזורי החוף - הפשרת הקרחונים בקטבים, ובעקבותיה עליית פני הים, עלולה להבריח מבתיהם מיליוני בני אדם החיים בחופי הימים והאוקיינוסים.
  2. פגיעה באיכות מקורות המים - המים - עליית פני הים עלולה לגרום גם להמלחת מקורות מים מתוקים כתוצאה מהמלחת אקוויפרים (אקוות).
  3. הקצנת תופעות מזג האוויר - אסונות טבע אקלימיים, כמו סופות שעלולות לגרום לקריסת מבנים ועצים, ולנזק ברכוש ובנפש.
  4. הִתְרַבּות גלי חום - גלי חום עלולים לגרום למחלות ואף למוות, וגם לשרפות יער ולנזקים כלכליים.
  5. התרבות מזיקים והיעלמות מינים - עלייה בטמפרטורות עלולה לגרום לשינוי מערכות אקולוגיות. מינים מסוימים שלא יוכלו לחיות בטמפרטורה הגבוהה יותר ינדדו לאזורים חמים פחות, ומינים אחרים (למשל יתושים) יוכלו להתרבות באזורים חדשים, שהטמפרטורה בהם תעלה.
נקודה למחשבה
השימוש במזגנים, שהיה נדיר ביבשת אירופה (שעדיין נחשבת "קרירה") גָבַר, והוא נפוץ יותר מאז שאירעו גלי החום בתחילת שנות האלפיים. אם כן, גלי החום במדינות רבות גורמים לעלייה בצריכת החשמל, והעלייה בצריכת החשמל גורמת לפליטה נוספת של גזי חממה ולהגברת הסכנות שלה!

 

 

 

1 2 3 4 5 6

סביבות
על האתר
כלים
שתפו